Гласање

Volite li engleski jezik?

Potpuno da.
6 (60%)
Većinom da.
1 (10%)
Ne znam.
0 (0%)
Većinom ne.
2 (20%)
Ne.
1 (10%)

Укупно гласова: 10

Гласање завршено: 20. 01. 2012. у 17.15

Аутор тема: Lingua franca i njena opravdanost  (Прочитано 57909 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже dan555

• Староседелац
  • Поруке: 429
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • www.sftim.com
Одг: Lingua franca i njena opravdanost
« Одговор #90 : 12. 04. 2012. у 17.17 »
Цитат
… да можете да прочитате упутство за лек, пеглу, или веш-машину …
Само да напоменем да по нашем закону сваки производ мора да има преведено упутство.
Сасвим је друга ствар што то кошта па се закон масовно не поштује или заобилази. Тако се уз телефон добије превод на пар страна, који обухвата само основне функције а за остало треба читати на неком од страних језика. Још горе сам прошао са фото-апаратом чију гомилу функција описује књижица од 300 страница на енглеском. На српском је описано само како да га укључим и где да шкљоцнем. [bonk]

Цитат
… Jezik X je od veće koristi nego jezik Y, učim jezik X. …
Ако је то логика већине, паметнија мањина ће учити језик који мало ко зна јер ће тако лакше добити посао. Енглески „сви“ знају а немачки, француски, руски… тек понеко па је конкуренција за те послове много мања. :D

Мада, остаје чињеница да ако човек жели било шта да уради на интернету или много путује, енглески је језик избора.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
« Одговор #91 : 12. 04. 2012. у 17.21 »
…ali u nedostatku drugih razloga, ja sam za inžinjersku logiku. Jezik X je od veće koristi nego jezik Y, učim jezik X …
Подржавам потпуно, а помињем друге разлоге зато што ту има занимљивих прича. Француски сам почео да учим из ината, јер ме фирма једне године није хтела да пошаље на курс енглеског (у време кад су фирме још слале људе на курсеве језика). Страшно сам се наљутио, јер су на курс енглеског слали и Курту и Мурту, тако да су ми следеће године понудили француски, енглески није био доступан. Одмах сам прихватио. Резултат те случајне одлуке - данас могу да читам француске текстове што ми у мом послу понекад веома помаже, јер се на енглеском ипак не може наћи сва, мени неопходна, информација. Шпански сам почео да учим због Славка Перовића и Николе Каровића, сомбрера и "Ај, Халиско, земљо моја". Резултат - једном сам морао да спремим неко предавање по систему данас за сутра. Пао је већ мрак, а ја без идеја. У једном тренутку кренем на Гугл и он ми избаци материјал на шпанском који 100% задовољава моје потребе, дакле цело моје предавање. Остало је само да га преведем, неких два сата и готово. Ето вам рецепт за забушавање. :) И још један пример тога да се на енглеском не може наћи баш све - на једном аргентинском сајту нашао сам стандард (на шпанском) који ми је омогућио да решим неки ултра-хитни проблем. На енглеском никакав сличан материјал нисам нашао.

Само сам хтео да покажем да се исплати учење и неких других језика, сем енглеског. Стара истина: Quot linguas calles, tot homines vales.

Ипак, без енглеског се данас не може. 

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
    • Српски језички атеље
« Одговор #92 : 12. 04. 2012. у 17.45 »
Цитат
боље би вам било да знате довољно енглеског да можете да прочитате упутство за лек, пеглу, или веш-машину
Mala napomena: U EU svaki proizvod ima uputstvo na svim EU jezicima. Od kad je Kroacija u EU, postoji i hrvatski. Tako da ovo i nije više baš neki razlog za učenje stranih jezika, pogotovu ne engleskog, jer već decenijama na proizvodima iz EU koristi se barem pet, šest svetskih jezika.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #93 : 12. 04. 2012. у 17.58 »
U EU svaki proizvod ima uputstvo na svim EU jezicima…Tako da ovo i nije više baš neki razlog za učenje stranih jezika, pogotovu ne engleskog, jer već decenijama na proizvodima iz EU koristi se barem pet, šest svetskih jezika.
Ма то је више била шала, да покажем да познавање језика није на одмет ни у таквим ситуацијама. Ако причамо озбиљно, то никад није био разлог да неко баш седне да учи страни језик. Према закону, све што се увози мора да има декларацију, односно упутство за руковање на српском. То је одувек било тако, али је квалитет тих превода очајан. као што рече Дан555. Међутим, за нас баш није неко олакшање што роба у ЕУ има упутства на хрватском - кад се осврнем по кући, сем једне флаше француског вина не видим ниједан производ с територије ЕУ, све сам Сингапур, Јапан, Кина и Тајван. И ариљски веш. Мислим да је у овом општем сиромаштву и код других слично. А како изледа кинески енглески, мислим да сви знамо.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #94 : 12. 04. 2012. у 18.05 »
Цитат
али је квалитет тих превода очајан.
Pogledati prilog.  :D

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #95 : 12. 04. 2012. у 18.07 »
Svi proizvodi koji se uvoze u EU takođe moraju imati uputstva na svim tim jezicima. Počesto čitam sad uputstva ili deklaracije na hrvatskom ili čak bošnjačkom! (Ne znam kako, ali imaju ponekad i BiH).

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
  • Поруке: 288
« Одговор #96 : 12. 04. 2012. у 22.45 »
Проблем jе да jе писано "светски jезици" (множина!) и ниjе ми jасно на коjе се jезике односи. Коjи су ти jезици (>1) познати широм целог света? Чак за енглески нисам сигуран да jе познат баш свагде.

Engleski, naravno, tu su još i nemački, ruski, možda kineski (mada danas valjda svi Kinezi pričaju engleski). Volela bih da nučim jezik gluvonemih i mislim da bi i on mogao biti univerzalan jezik za sporazumevanje.

Nisu ovi jezici koje navodim poznati širom sveta, ali volela bih da ih sve znam. Čovek se zaista loše oseća kad ode u inostranstvo, pa ne može da se sporazume ni s kim (recimo u Italiji: tamo stvarno malo ljudi priča neki strani jezik). Ruski je sjajan jer su Rusi preveli na ruski sve što se dalo prevesti. Za ljude koji se bave naukom, korisno je znanje ovog jezika. Bio bi mi koristan i mađarski kao jezik sredine u kojoj živim, mada mi dosta reči odnekud ,,nadođe" kad sam u Mađarskoj.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #97 : 12. 04. 2012. у 22.52 »
Vuk dade link ka Vikipedijinom članku "Svetski jezik". Tamo je sve lepo objašnjeno, ša se podrazumeva pod svetskim jezikom, i koji su sve jezici tokom istorije poneli taj naziv. Čak ima i izvore, tako da mislim da je sasvim ok.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #98 : 13. 04. 2012. у 12.06 »
Bitno je samo spustiti na zemlju rasprave o univerzalnim prevodiocima, esperantu, navodnoj ravnopravnosti jezika, odbijanju intervjua zato što osoba A ne želi da govori jezik B koji govori osoba C i tome sličnom.

… u šta spada i ovo:

mislim da bi i [jezik gluvonijemih] mogao biti univerzalan jezik za sporazumevanje.

Objasni mi kako bi to izvela u praksi.
« Последња измена: 13. 04. 2012. у 12.28 Stoundar »

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
« Одговор #99 : 13. 04. 2012. у 22.38 »
Jа потпуно разумем да засада нема бољег решења проблема споразумевања између људи с различитим матерњим jезиком од употребе глобалне или регионалне lingua franca, причао сам о другим алтернативима коjе некада могу да постану актуелне и боље од садашњег решења са "светским jезицима".
По критериjумима наведеним на Википедиjи jа говорим, уз то веома добро, читава 2 светска jезика - руски и енглески. Руски jе први страни jезик коjи сам учио, био jе обавезан у бугарским школама до 1991. год. и увек ми jе био драг, имао сам векику жељу да га учим. За енглески сам исто потрошио много времена и напора да га научим, чак и можда више него jе потребно. Jа сам сасвим искрено веровао, као многи други Бугари, да ће ми енглески бити изузетно користан, али сам касниjе доживео страшно разочарање: живот ми никако не захтева знање енглеског, чак никога не занима колико знам таj jезик. Он ми тренутно служи само за маловажне ствари као што су прочитати нешто на интернету или у ретким случаjима када путуjем у земљама чиjи jезик не познаjем, и свакако би ми било довољно имати много нижи ниво знања енглеског него сам стварно стигао. Политика неких из држава у коjим се говори енглески исто ми се огадила, па ми jе енглески постао одвратан, све то ми jе нажалост велики емотивни проблем, опростите. Закључио бих да jе потребно и корисно знати неки светски jезик али умерено, не треба да се много бринеш о томе пошто jе то секундарно или чак терциjарно за велику већину људи. Нпр., да нисам jа знао ниjедан светски jезик, живот би ми био практично сасвим исти jер скоро не користим стране jезике у стварном животу (мало путуjем, немам контакта са странцима у живо, ниjе ми баш потребна информациjа коjу не могу да нађем на бугарском). Jезици су ми само хоби и то не изгледа да може се изменити. Да могу вратити време, учио бих енглески али не тако много и уместо тога урадио бих нешто друго, не знам шта тачно, можда бих научио све словенске или све балканске jезике - тj. jезике држава коjе могу да посетим, за остале државе немам пара и не очекуjем да ускоро добиjем.   

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #100 : 13. 04. 2012. у 23.02 »
Орлине, твоји разлози су твоји разлози, можеш да их објасниш, али нема потребе да се било коме правдаш што, чни ми се, мало провејава из твог саопштења. Учење страног језика је леп хоби, чак и ако остане само то, пошто сваки хоби оплемењује човека. Опет, не знам колико имаш година, али вероватно си млађи од мене (данас су сви млађи од мене :) ). Ако је тако, ко зна какве те животне ситуације још чекају, и може се десити да ти познавање страних језика изузетно добро дође.  Мени је руски био искључиво хоби преко 30 година, а онда се испоставило да ми је кључан за добијање неких послова. Такође се показало да у Милану, Фиренци и Ларнаки не морам да знам енглески, руски је довољан за свако сналажење по хотелима и продавницама. Хоби омогућава и да се преживи кад већ редован посао није довољан: иако сам се школовао за инжењера, део НАТО блокаде Србије преживео сам од хонорара, наплаћених за преводе с енглеског, руског и француског.

Стога препоручујем да порадиш на својим емоцијама и да више размишљаш о томе, како наплатити труд, уложен у савладавање тих језика - у Бугарској, или другде.       

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
« Одговор #101 : 13. 04. 2012. у 23.07 »
Опет, не знам колико имаш година, али вероватно си млађи од мене (данас су сви млађи од мене :) ). Ако је тако, ко зна какве те животне ситуације још чекају, и може се десити да ти познавање страних језика изузетно добро дође. 
Jа имам 32 године, види се и у мом профилу. [fsmile]

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #102 : 14. 04. 2012. у 00.07 »
Извини, нисам видео. Дакле, у односу на мене - омладинац :)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #103 : 14. 04. 2012. у 01.46 »
Ih, život je pred tobom. Nikad se ne zna šta ti donosi sutra. Ja sam u tvojim godinama otpočela novi život u novoj zemlji. A da mi je neko rekao da će se to desiti samo godinu dana ranije, rekla bih mu da je skroz lud. Svako znanje koje stekneš, ne treba da žališ što si uložio trud u njega, jer nikad ne znaš kad će ti to znanje dobro doći. A čak i da ne dođe nikad takav momenat, opet je to nešto samo tvoje koje ti niko ne može oduzeti.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #104 : 14. 04. 2012. у 03.53 »
Jа сам сасвим искрено веровао, као многи други Бугари, да ће ми енглески бити изузетно користан,

Orline, nije engleski koristan sam po sebi — naučiš engleski i onda kreću da ti padaju pečene koke sa neba —, ali da bi bio građanin sveta, da bi bio (koliko-toliko neposredno) uključen u svetske tokove nauke, privrede, kulture, naročito ako si iz neke male zemlje kao što je Srbija ili Bugarska, engleski je prosto neophodan uslov za to. Ne znati engleski je danas u mnogim sferama gotovo u rangu nepismenosti. Ali zato što si ti prosto pismen, ne znači to samo po sebi da ti donese neku veliku stvar u životu — nego ako nisi pismen, onda si hendikepiran.

Тагови: