По ономе, с чиме сам се сретао, не ради се дискриминацији, него о пролазној моди. Морам да нагласим да сам такву праксу код нас сретао у периоду 1993-1998, у последње време не. Непотребне захтеве да им запослени знају енглески тада су постављали скоројевићи који су хтели да изгледају као светска фирма, без обзира на то, што та фирма објективно не послује с иностранством. Сам сам учествовао у избору секретарице за једну такву фирму типа "Анекс Манекс Трансконтинентал", било је крајње смешно. Данас тога више нема, такви скоројевићи ствар су прошлости, међутим пракса се још среће код запошљавања "наших" у органима јавне управе.
Код нас постоји закон о спречавању дискриминације који одређује шта се сматра дискриминацијом:
" „Diskriminacija“ i „diskriminatorsko postupanje“ označavaju svako neopravdano pravljenje razlike ili nejednako postupanje, odnosno propuštanje (isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva), u odnosu na lica ili grupe kao i na članove njihovih porodica, ili njima bliska lica, na otvoren ili prikriven način, a koji se zasniva na rasi, boji kože, precima, državljanstvu, nacionalnoj pripadnosti ili еtničkom poreklu, jeziku, verskim ili političkim ubeđenjima, polu, rodnom identitetu, seksualnoj orijentaciji, imovnom stanju, rođenju, genetskim osobenostima, zdravstvenom stanju, invaliditetu, bračnom i porodičnom statusu, osuđivanosti, starosnom dobu, izgledu, članstvu u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama i drugim stvarnim, odnosno pretpostavljenim ličnim svojstvima."
Према овом закону, утврђивање критеријума за запошљавање који надмашују објективне захтеве радног места могло би се сврстати у прикривену дискриминацију, али би лице, које се сматра оштећеним, изузетно тешко могло да докаже да се ради о случају који закон забрањује. Послодавац увек може да оправда зашто је тражио да кандидати знају енглески или било шта друго, просто направи такав опис радног места и закон је ту немоћан.
Не знам како изгледа пракса објављивања конкурса у САД, али према неким причама људи који тамо живе послодавац не сме да тражи ништа изнад минимума, неопходног за квалитетан рад. Другим речима, ако неко треба да вози камион, од њега се не сме тражити да зна да скува ручак за десет особа. С друге стране, мислим да су Руси шампиони дискриминације: без обзира на то, что је дискриминација забрањена законом о раду, већина конкурса које сам видео садрже исказе типа "мушкарац, 35-45 година".
Бруни, овај мој коментар вероватно треба да се премести негде другде.