Аутор тема: Шта је критеријум за "архаичан"?  (Прочитано 37982 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже rade

• Староседелац
  • Поруке: 995
Молим за објашњење: постоји ли неки критеријум за програшавање неког термина, или реченичног обрта архаичним? На неколико места на форуму, па и у недавним саопштењима, чује се да је неки начин изражавања архаичан, па бих волео да знам има ли ту неких критеријума.

Јасно ми је да се језик мења, неки се изрази више не чују. Међутим, примећујем да ја потпуно нормално користим аорист, ређе имперфекат (али га користим), прилично често убацујем инфинитив, обавезно користим генитивну дужину и енклитике итд. док моје млађе колеге ништа од тога не употребљавају, задовољавају се с прошлим, садашњим и будућим временом и изгледа живе сасвим срећно. Сад, то је сигурно знак да сам оматорЕо, али ме заиста интересује када се  нешто у језику може прогласити архаичним.

(… и да ли је знак модерног језика, насупрот архаичном, убацивање, "мислим", "братеее" или "значи" :) )

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг: Шта је критеријум за "архаичан"?
« Одговор #1 : 25. 03. 2012. у 20.04 »
Ако тражиш дефиницију с тачним процентима коришћења, и сл. бојим се да је нећеш добити. Језик није математика, и нема аксиоме. Најбољи начин да видиш да ли је нешто архаично или није, јесте да погледаш у речник, мада не мора да значи да су и тамо пописани сви архаизми.

Цитат
(… и да ли је знак модерног језика, насупрот архаичном, убацивање, "мислим", "братеее" или "значи" :) )
Не, то је сленг, аргот или жаргон. Жаргона има свакаквих, од стручних, до разноразних друштвених слојева. То је врло богат део вокабулара сваког језика, који никад није коначан, јер, стално се мења и допуњава.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #2 : 25. 03. 2012. у 20.09 »
Ма слажем се, мада бих волео да уз речник видим и изворна истраживања, увек ме занима како је неко, кога зовемо експертом, извео своје закључке. 

Допуна основе за моје питање: ствар се компликује тиме, што не застаревају сви облици једнако у свим крајевима. На пример, херцеговачки говор доследно чува енклитике и проклитике (у Требињу ће вам казати да је нешто "прЕкомоста"), у Шумадији се живи "Укући", а у Београду "у кУћи" (сећам се колико ми је ово сметало кад сам дошао овде на студије, а вероватно се и у Београду некада говорило као у Шумадији). Да ли су енклитике застареле и ко ће прогласити да јесу?

Ово питање има и једну социолошку димензију: становници већих градова, где се језик очигледно брже мења него у унутрашњости, гледају с висине на људе, који долазе из крајева где се неке језичке форме спорије мењају и којима се порекло види чим проговоре. Можда то није тачно, можда се ту оглашава мој комплекс човека руралног порекла, али мени стварно није јасно (у смислу: не знам шта каже норма и да ли на њој треба инсистирати) да ли треба да исправљам мога сина када каже " излазим из кУће", уместо "Изкуће"?
« Последња измена: 25. 03. 2012. у 20.41 rade »

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
« Одговор #3 : 25. 03. 2012. у 20.34 »
Налетео сам на једној уличној тезги на  ову књигу. Релативно је нова. Нисам био при парама, а и не треба ми нешто нарочито, па је нисам ни купио. Не знам да ли је аутор, макар у предговору, дао неки критеријум.

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #4 : 25. 03. 2012. у 20.52 »
Ево, Зоран је одлично илустровао то, што хоћу да кажем: из анотације уз књигу коју помиње види се да аутор хоће да нас научи шта значи "akrep, alal, balija, bećar, đetić, mašala". Дакле, ниједна од тих речи за мене није архаична, док су за њега то речи "из далеке прошлости". Даље, alal, balija и mašala су турцизми, а не архаични изрази (за мене је, рецимо "дуб" архаизам, стара словенска реч). "Алал ти вера!", "Е, машала" - па то сигурно изговорим неколико пута недељно.   

Поред тога, аутор каже: "Urbani govor je danas antiteza arhaičnom". Значи ли то да је град аутоматски модеран, а село аутоматски застарело, архаично (заостало)?

Зоране, уштедео си паре :)

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #5 : 25. 03. 2012. у 21.08 »
да ли треба да исправљам мога сина када каже " излазим из кУће", уместо "Изкуће"?

Pa ako želiš da ga prozivaju da je izbosne, onda slobodno. Ali sumnjam da ćeš nešto imati uspeha. [pardon]

Nije mi poznato da je negde definisan neki matematički kriterijum arhaičnosti neke reči ili izraza.

(Оборот речи je u srpskom izraz, fraza ili frazeologizam.)

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #6 : 25. 03. 2012. у 21.12 »
Ако тражиш дефиницију с тачним процентима коришћења, и сл. бојим се да је нећеш добити. Језик није математика, и нема аксиоме.

Nije mi poznato da je negde definisan neki matematički kriterijum arhaičnosti neke reči ili izraza.
Ма људи, ја јесам инжењер, али чак и ја знам шта су друштвене науке, не тражим баш свуда математику, него логику. :)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #7 : 25. 03. 2012. у 21.13 »
Поред тога, аутор каже: "Urbani govor je danas antiteza arhaičnom". Значи ли то да је град аутоматски модеран, а село аутоматски застарело, архаично (заостало)?
Selo se u toj njegovoj recenici nigde ne pominje. Grad ima svoj specifican "sleng", a selo opet svoj (koji moze a i ne mora da se podudara sa arhaicnoscu).

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #8 : 25. 03. 2012. у 21.14 »
Ако тражиш дефиницију с тачним процентима коришћења, и сл. бојим се да је нећеш добити. Језик није математика, и нема аксиоме.

Ма људи, ја јесам инжењер, али чак и ја знам шта су друштвене науке, не тражим баш свуда математику, него логику. :)
U jeziku ponekad ni logike nema. ;)

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #9 : 25. 03. 2012. у 21.17 »
Zar nije kriterijum frekvencija po vremenu određene riječi ili konstrukcije u korpusu? Vjerovatno se provode i ankete govornika. Trebalo bi potražiti definiciju na internetu ili upitati nekog lingvistu.

Ван мреже rade

• Староседелац
« Одговор #10 : 25. 03. 2012. у 21.20 »
Selo se u toj njegovoj recenici nigde ne pominje.
Помиње се индиректно, јер се "урбани говор" на селу сигурно не користи. Кад се искључе градови, који спадају под ознаку "урбани", оно што остаје је село, које очигледно спада под ознаку "архаични".

Нисам могао да одолим да не дам овај пример инжењерске логике. :) :)

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #11 : 25. 03. 2012. у 21.27 »
Ма људи, ја јесам инжењер, али чак и ја знам шта су друштвене науке, не тражим баш свуда математику, него логику.

Šta podrazumevaš pod logikom?

Arhaizam je reč ili izraz koji 1) više nije u redovnoj upotrebi i (znatnoj) većini govornika zvuči 2) zastarelo ili 3) nerazumljivo. Pretpostavljam da to i sam znaš, tako da ne razumem šta tačno pitaš.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #12 : 25. 03. 2012. у 21.34 »
Selo se u toj njegovoj recenici nigde ne pominje.
Помиње се индиректно, јер се "урбани говор" на селу сигурно не користи. Кад се искључе градови, који спадају под ознаку "урбани", оно што остаје је село, које очигледно спада под ознаку "архаични".

Нисам могао да одолим да не дам овај пример инжењерске логике. :) :)

Ја то тако не видим. То ми је логика "ил си са мном или против мене". Што не би могло да буде и треће: нисам ни за шта, тј. што би сеоски говор морао бити обавезно архаичан, ако је урбани модеран? Ко то каже? То су једностанво две одвојене категорије и не мислим да једна искључује другу.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #13 : 25. 03. 2012. у 21.36 »
Ma svakako selo nije nosilac modernosti, nego je to grad. Ali kakve to veze ima s arhaizmima?

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #14 : 25. 03. 2012. у 21.40 »
Ali kakve to veze ima s arhaizmima?
Па то и ја питам. Погрешна ми је логика: ако је град модеран, онда је село архаично/застарело.

Тагови: