Вуквуку у вези с логиком: Ево зашто тражим логику: у речник архаизама уђе нека реч коју још користим у свакодневном говору. Која је логика да та реч буде проглашена за архаизам? Поменуо сам алал и машала, што су за мене сасвим обичне речи. Треба ли да престанем да користим "ономад" (а користим) јер ту реч новије генерације не разумеју, па се мора прогласити застарелом?
"Знатна већина говорника" ја не знам шта значи, ваљда "знатна већина слушалаца", јер проблем није говорник, него слушалац који не разуме. Даље, "знатна већина" за мене значи "статистичка већина популације", а то ваљда подразумева неко валидно истраживање, како су поменули Бруни и Стоундар.
У принципу, сложио бих се с Белопољанским и с критеријумом да се нека реч прогласи архаизмом ако се среће претежно у делима писаца чији су радови публиковани пре 70-80 година или раније, док се у новијим делима (добрих писаца) не среће.
У вези с урбаним говором: нисам рекао да "ако је град модеран, онда је село архаично/застарело", већ сам само поставио питање да ли то следи из описа поменуте књиге. Мени је заиста нејасно да је је моја логика нејасна:
1) аутор је урбани (дакле градски) говор супротставио архаичном. Рекао је (поновни цитат): "Urbani govor je danas antiteza arhaičnom, njegova anti slika".
2) Придев "урбани" односи се искључиво на град, не на село.
3) Град+село је све, чиме располажемо, tertium non datur. Према томе, чему се може супротставити придев "урбани", ако не придеву "сеоски" (тј. не-урбани).
4) Ако је "урбани" говор различит од "архаичног" (дакле не-урбаног, дакле сеоског), следи да се по поменутом аутору придев "архаичан" односи на сеоски говор, јер на шта би се још могао односити?
5) Моје питање своди се заправо на (моју) тврдњу да је овакав подразумевани став аутора произвољан и да урбани говор не може бити мера да ли је нешто архаично, или није, нити се сеоски говор таквим конструкцијама може сврставати у архаичне.
То је за мене елементарна примена логичких оператора на опис књиге (само о томе говорим). Ако то није тако, молим вас да ми објасните шта је кроз поменути опис писац хтео да каже…
Свима: Људи, знам ја значење речи "архаизам", питао сам за критеријум према којем могу да кажем: "Ово је архаизам, а ово није".