Аутор тема: „Љут сам ко̂ овца“  (Прочитано 18952 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
„Љут сам ко̂ овца“
« : 10. 11. 2010. у 00.37 »
Које је порекло овог израза? Да ли је новијег датума или је старији?

Да ли је шаљив јер овца уопште није љута, или се управо љути на неки карактеристичан начин? Какву љутњу ово описује, немоћну и унутрашњу или кипућу и опасну по околину?

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: „Љут сам ко̂ овца“
« Одговор #1 : 10. 11. 2010. у 00.42 »
Jao Belopoljanski, mnogo ti hvala na ovome u ove sitne sate, kad sam videla naslov, prosula sam se… [lol] [lol] [lol] [lol] [lol]

Ko to kaže, ja to nikad nisam čula! To mora da je nešto novijeg datuma, jer iz mog vremena ne potiče, sigurno, a ne deluje kao neki lokalizam ili regionalizam…

Mislim da je to neko zezanje, jer kako bi se sirota ovca ljutila (ili bila bogati, opasna ;D), kad ni kad je kolju ne ume da se dere (ko prase, na primer)? Moguće da kad za nekog kažeš tako nešto, znači da nisi ljut, nego si tužan ili se miriš sa sudbinom, ne znam… Ajd, i mene zanima šta znači..

(Idem na ’pavanje s osmehom na licu… [lol] [lol])
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Бруно

• Члан
  • Поруке: 115
« Одговор #2 : 10. 11. 2010. у 00.49 »
Ни ја се нисам сусретао с тим али баш да видимо. Ја знам један други израз везан за овцу али не бих да пишем овдје  ;D

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #3 : 10. 11. 2010. у 00.53 »
И ја сам мислио да је нешто новијег датума, али ми недавно рекоше за једног старог наставника коме је то узречица читав живот. И мислио сам да је локално, али гугл-претрага ми показује да се користи и у Хрватској, БиХ, Црној Гори.

Ево једног примера, у питању је наслов теме на једном форуму: „Ко је у <име места> јак ко̂ коњ, а ко љут ко̂ овца?“

А смешно јесте, стварно. Зато сам испрва и мислио да је нека пошалица у питању, али и даље ми није јасно кад и за шта овај израз треба употребити.  ???

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #4 : 10. 11. 2010. у 16.41 »
Evo nađoh i ’ljut sam ko leptir’….  :P

Ван мреже Соња

• Староседелац
  • Поруке: 1.542
« Одговор #5 : 10. 11. 2010. у 21.55 »
Evo nađoh i ’ljut sam ko leptir’….  :P
Бесан ко лептир.
„Морате имати неко, макар тајно место, где ћете правити глупости.
Глупост је потребна здрављу.
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Luče

• Староседелац
  • Поруке: 794
« Одговор #6 : 11. 11. 2010. у 00.35 »
Evo nađoh i ’ljut sam ko leptir’….  :P
Бесан ко лептир.

Ја знам: нервозан ко лептир

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #7 : 11. 11. 2010. у 02.11 »
Може и бесан и нервозан, а и једно је често повезано са другим. И логично је, јер се мисли на ноћне лептире који као махнити навале на сијалицу, нарочито они крупнији код којих се чује како лепетају крилима и колико јако ударају у њу.

Јак као бик/коњ, бесан/љут као рис, веран као пас, умиљат као мачка/јагње, разигран/немиран као јаре, радознао као мачка, смрдљив као јарац, лукав као лисица, вредан као мрав, паметан као пчела… Океј све, само ово за овцу ми није јасно. Можда се, сирота, наљути када је шишају, па буде увређена и дури се, па се на такву љутњу мисли?  ??? Знам да кажу да су овнови јако увредљиви и осетљиви и ако их неко од људи дуго кињи или малтретира (не мучи, него једноставно дира и испољава своју доминацију над њима), толико их то убије у појам да постану поптуно незаинтересовани за стадо и дружење са овцама, да треба набављати новог овна.

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #8 : 11. 11. 2010. у 02.25 »
А заборави оно „паметан као коза/кокошка/…“, обично се користи за припаднице лепшег пола кад забрљају нешто (а дотад смо им тепали називима младунаца ових живуљака: пиле моје, јаре моје итд.). Ни мени није јасна ова „љута овца“. Знам за „бесне глисте“…

Плавуша: „ Јасно ми је да рода донесе бебу, али да паук однесе кола…“
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Соња

• Староседелац
« Одговор #9 : 11. 11. 2010. у 08.08 »
Плавуша: „ Јасно ми је да рода донесе бебу, али да паук однесе кола…“
[lol]

кажу да су овнови јако увредљиви и осетљиви и ако их неко од људи дуго кињи или малтретира (не мучи, него једноставно дира и испољава своју доминацију над њима), толико их то убије у појам да постану поптуно незаинтересовани за стадо и дружење са овцама, да треба набављати новог овна.
E, за ово не знам, али звучи занимљиво!
« Последња измена: 11. 11. 2010. у 08.14 Соња »
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #10 : 11. 11. 2010. у 09.20 »
А заборави оно „паметан као коза/кокошка/…“, обично се користи за припаднице лепшег пола кад забрљају нешто (а дотад смо им тепали називима младунаца ових живуљака: пиле моје, јаре моје итд.).
Hm, pa ima uobičajene faune i za muški rod: som, magarac, prasac, ćuk…  [roll]

Ван мреже Соња

• Староседелац
« Одговор #11 : 11. 11. 2010. у 09.38 »
А заборави оно „паметан као коза/кокошка/…“, обично се користи за припаднице лепшег пола кад забрљају нешто (а дотад смо им тепали називима младунаца ових живуљака: пиле моје, јаре моје итд.).
Hm, pa ima uobičajene faune i za muški rod: som, magarac, prasac, ćuk…  [roll]
[pljes] Нека си им казала! 8)

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #12 : 11. 11. 2010. у 13.21 »
Јесте, али ви нама не тепате никако, одмах оспете са „мушка свињо“, „соме један“, „сомино“, „магарчино“… ;D
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Соња

• Староседелац
« Одговор #13 : 11. 11. 2010. у 13.23 »
Ma, mi to od milošte ;).

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
« Одговор #14 : 11. 11. 2010. у 13.32 »
Ја се сетим ту онога из Фора и фазона, са Љубивојем Ршумовићем. Снимају га како некоме говори „Козо једна, баш си права коза“ а камера се полако удаљава да би се на крају у пуном кадру видело да заправо и разговара са козом.

Ови сомови, козе и магарци нису добар пример, јер се ту ради о увредама по негативним асоцијацијама. Ту је једино тачан израз „глуп као ћурка“ јер ћурке заиста и јесу глупе животиње. Во, коњ, ћуран, коза, крава, ћурка и због чега су то увреде, то је већ друга тема и има везе са нечим другим. На пример, чуо сам да у неком од скандинавских језика постоји израз „има лепе очи као крава“ који на нашем језику звучи као трагикомичан покушај комплимента, иако крава заиста има лепе и велике очи. Код нас се такве очи пореде са срном или кошутом. Опет, кажу да је у тим северњачким језицима увреда за некога рећи му да је јелен, ирвас или лос, док је код нас то смешно, јер јелен и кошута немају толико јаке асоцијације на било шта друго осим грациозност и слободу. У Кини се, слично, неће наљутити ако се упореде са свињом, мајмуном или пацовом, јер те животиње имају другачији третман. Али, као што рекох, то је већ нека сасвим друга тема.
« Последња измена: 11. 11. 2010. у 13.34 Belopoljanski »

Тагови: