Аутор тема: Испод(т)просечан  (Прочитано 14565 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Dacko

• Староседелац
  • Поруке: 462
Одг.: Испод(т)просечан
« Одговор #15 : 25. 01. 2013. у 19.20 »
A nekih nema ni u rečniku… :)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
« Одговор #16 : 25. 01. 2013. у 19.28 »
A nekih nema ni u rečniku… :)
Pa još gore. Deder, ima li neko pravilo za to kad dolazi do promene a kad ne, ako nema, ja se vala držim pravila koje jeste jasno: na sastavu složenica nema promene i gotovo! :D
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Dacko

• Староседелац
« Одговор #17 : 25. 01. 2013. у 19.38 »
A odakle ti tako formulisano pravilo?  [iznenadjen]

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
« Одговор #18 : 25. 01. 2013. у 19.49 »
Deder, ima li neko pravilo za to kad dolazi do promene a kad ne, ako nema, ja se vala držim pravila koje jeste jasno: na sastavu složenica nema promene i gotovo! :D

Јао, немој и ти… Погледај дате примере: у властитим именима страног порекла (Фејсбук, Вашингтон) и на саставу, када би се догодиле и друге гл. промене које би заузврат узроковале непрепознатљивост (подтип, постдипломски).
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
  • Поруке: 288
« Одговор #19 : 26. 01. 2013. у 07.31 »
… jasno: na sastavu složenica nema promene i gotovo! :D

Je l’ onda i pretčas nepravilno?
Nikad nisam videla da ne napisano ispotprosečan i biće mi stvarno teško da se na tu reč naviknem, rizikujući pritom da me poznavaoci jezika iskritikuju.  [neznam]

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.281
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
« Одговор #20 : 26. 01. 2013. у 08.47 »
Мене ово подсећа на Психо-Делију кад узме да претура по књигама не би ли нас убедио да је одређени облик (не)правилан, притом се не обазирући на праксу. Иако у овом случају можда нема одступања од једначења (?), никако се нећу држати Правописа као Библије и ићи ван узуса. Тако написано ми је скроз изобличено, а и пракса је нула. Џаст мај опињон. [pardon]

Ван мреже Dacko

• Староседелац
« Одговор #21 : 26. 01. 2013. у 08.51 »
… jasno: na sastavu složenica nema promene i gotovo! :D

Je l’ onda i pretčas nepravilno?
Nikad nisam videla da ne napisano ispotprosečan i biće mi stvarno teško da se na tu reč naviknem, rizikujući pritom da me poznavaoci jezika iskritikuju.  [neznam]

Šomi i ja smo, možda previše diskretno, pomenuli da upravo tako formulisanog pravila nema. Naravno da dolazi do glasovnih promena i na sastavu složenica (i natprosečan je složenica!), a naravno i da od toga postoje razni izuzeci, pre svega u novijoj leksici, i uglavnom su nabrojani u trećem poglavlju P10, koje se bavi glasovnim promenama.
Svakako da je pretčas pravilno, pomenuto je i u rečniku u P10, ovde smo pričali o oblicima „ispotprosečan“ i „iznatprosečan“ koji takođe jesu sistemski pravilni, ali realno nisu u upotrebi jer se u praksi upravo u tim rečima dosledno odstupa od jednačenja, pa je moja teorija da će kad-tad morati da budu priznate kao izuzeci, kao što se u Šipkinom rečniku i desilo. Nažalost, taj rečnik ima brojnih mana, pa to što se tamo javlja neka reč u obliku koji meni odgovara, još nije dovoljno da zbog toga posavetujem drugima da i oni pišu samo tako, ali ja svakako nastavljam da pišem ispodprosečan i iznadprosečan ako se uopšte i usudim da upotrebim baš te nezgodne reči. :D
« Последња измена: 26. 01. 2013. у 08.54 Dacko »

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #22 : 26. 01. 2013. у 09.14 »
Ја бих само напоменуо да пракса није „нула“. И на Гуглу и у Корпусу постоје погоци за испот-/изнатпросечан (двадесетак њих, односно око пет).

Ван мреже Dacko

• Староседелац
« Одговор #23 : 26. 01. 2013. у 09.21 »
Ja sam juče tražila na srpskom i hrvatskom jeziku na Guglu i pisalo je da nema rezultata ni za jednu reč, sad sam probala ponovo - i tako je kao što kažeš. Mora da su gremlini.  [iznenadjen]

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #24 : 26. 01. 2013. у 09.22 »
A koliko ima pogodaka za pros(j)ečan sa pod- vs. ispod- (bez obzira na pravopis)?

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #25 : 26. 01. 2013. у 09.32 »
Корпус:
подпросечан — 0
потпросечан — 2,
исподпросечан — 13

Ван мреже Jelen@

• Староседелац
  • Поруке: 288
« Одговор #26 : 26. 01. 2013. у 11.56 »
Sećam se, doduše, sad je već pitanje koliko je sećanje pouzdano, [pardon] da je moj bivši profesor govorio da u složenicama ne mora doći do glasovne promene ako se smisao reči menja, ili ako smisao postaje nejasan.
Slažem se s Dackom da su reči nezgodne i, kad malo bolje razmislim, gotovo nikad ih ne upotrebljavam.

Тагови: