Rasejani, zašto bi te pod milim bogom neko pitao da li sam zna da li će padati kiša?
1. ајде да не петљамо религију
2. откуд знам зашто, ваљда има неке своје разлоге, можда то наводи као пример за тезу коју управо образлаже, дакле као реторичко питање (које је ипак питање). Мени, као читаоцу, треба да буде јасно да ли је то питање или није, а ако стави упитник, шта ме је тачно питао: да ли не зна или да ли ће падати киша?
1. Ne razumem zašto bi te neko pitao da li sam zna X. = Ne razumem, i može na tome da ostane.
2. Ne razumem zašto bi te neko pitao da li sam zna X? = Ne razumem, i očekujem objašnjenje. Drugim rečima, Ne razumem zašto bi te neko pitao da li sam zna X + Zašto bi te neko pitao da li sam zna X?
3. [Ne razumem,] zašto bi te neko pitao da li sam zna X? = Zahtevam objašnjenje.
За 1 и 3 се слажем, види горе (исто важи и за други пример). За два, "да, не разумеш". Јесте питање, и питаш ме да ли не разумеш. Остало је опис, шта то не разумеш. Ал’ ту си оставио мени, као читаоцу, избор који ћу глагол да нагласим као онај на ком је питање, да ли "не разумем?" или "зашто би питао?". У трећем случају те недоумице нема, управо зато што си упитни део реченице одвојио зарезом.
Колико ја видим, споримо се око тога да ли је под 2 аутоматски јасно шта је питање - ја тврдим да није, ти тврдиш да јесте.