Klikni na ovo Click here to start download from sendspace.
Хвала.
Прва, са кишом, наглашено је "не знам", да би после тога интонација опала и до краја била равна. Ту бих ја без размишљања ставила тачку. Да си малкице енергичније изговорио целу реченицу, могао би да иде и узвичник. Упитник би једноставно био збуњујући.
У другој реченици са "претпостављам" интонација се пење до "ти", а онда опада, и на крају је равна. Дакле, опет тачка.
Прва реченица звучи као одговор на питање "Да ли ће данас падати киша?" које је поновљено сто пута. Замисли да те неко непрестано пита Да ли ће падати киша, оће ли падати киша, оће ли,…. и ти онда, сит запиткивања, одговориш НЕ ЗНАМ да ли ће данас падати киша. Дакле, лепо човеку кажеш да не знаш, ниси слушо прогнозу, а да бајаш у пасуљ не знаш. И као што рекох већ, да си само мало енергичније изговорио целу реченицу, могао би глат и узвичник.
Друга звучи као закључак. Пошто треба да се уради нешто што иначе ради неко други, ти онда само тражиш потврду нечег што обојица знате: да ће тај посао он урадити, као и увек. Дакле, не поставља се питање ко ће то урадити, зна се да ће то он урадити, а ти само тражиш потврду оног што већ обојица знате.