Аутор тема: Фонд речи просечног човека  (Прочитано 6118 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
    • Српски ми је матерњи језик
Фонд речи просечног човека
« : 19. 11. 2011. у 10.40 »
Па боље и те смајлиће да ставе. :D Нико се више не саблажњује, запањује, запрепашћује, зачуђује, изненађује, пренеражава, зграњује, прецепљује, већ се сви нешто „шокирају“. [ccc] Са десетак речи спали смо на једну смушену. [bljak]
Па се после тврди да се језик развија. А заправо се редукује. Нема више куда, само где и много тога другог.
Не могу да нађем где смо се оно прегањали о броју речи које просечан човек има у свом вокабулару.
Ја сам тврдио да их нема више од 500, али су осули дрвље и камење на мене, па сам одустао док не нађем негде званичну потврду. После сам на то заборавио.
Можда неко ко се бави језиком може да нађе ту процену.

Модератор: Издвојено одавде.
« Последња измена: 24. 09. 2013. у 06.45 Rancher »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
Одг.: Фонд речи просечног човека
« Одговор #1 : 19. 11. 2011. у 12.14 »
Ali  Zorane, ako neke reči nestaju, to ne znači da se druge reči ne uvode. To je normalan proceskod svih jezika, ne samo kod srpskog. Engleski je najnapredniji u tome, i važi za svakako jedan od vlasnika najbogatijieg vokabulara na svetu, baš zbog tog demokratskog prisupa primanju stranih reči u jezik i odlučnom odbijanjuu purističkih tendencija. Štaviše, svoju jednostavnost gramatičkihpravila nadomeštava bogatsvtom vokabulara. Ni u jednom jeziku nije tako lako napraviti nove reči kao u engleskom. I uvek zvuče prirodno.  Meni lično se taj sistem mnogo više dopada od ovog koji imamo mi i koji imaju drugi jezici, a to je da nešto treba da koristi u jeziku najmanje sto-dvesta godina da bi ušlo u rečnik. Totalna glupost koja po mom mišljenju samo koči razvoj jezika. A pogotovu što je krug ljudi koji su odgovorni za postavljanje pravila prilično uzak, i sudeći po poslednjem P10 koji je izdat nakon godina i godina iščekivanja ko ozebli sunca, nije ih mnogo briga kako taj posao rade nego ga otaljavaju na najgori mogući način. Stoga, što više razmišljam, to mi se više dopada sistem engleskog nego srpskog.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #2 : 19. 11. 2011. у 17.24 »
Бруни, ти мене разумеш али ме не схваташ. Кажеш, између осталог: Engleski je najnapredniji u tome, i važi za svakako jedan od vlasnika najbogatijieg vokabulara na svetu. То јесте тачно и број енглеских речи се мери десетинама хиљада. Ја сам говорио о вокабулару просечног човека, о скупу речи које просечан човек користи у свакодневној комуникацији. Зна он и многе друге, али користи релативно мало. Не знам како је у Шпанији, али овде млади имају врло оскудан речник, уз богат сленг.
Није суштина да речи само постоје, треба их и користити.
Нико се више не саблажњује, запањује, запрепашћује, зачуђује, изненађује, пренеражава, зграњује, прецепљује, већ се сви нешто „шокирају“. [ccc] Са десетак речи спали смо на једну смушену. [bljak]
Сад се и смајлићима може комуницирати. Али то је ипак за интерну и ограничену употребу.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #3 : 19. 11. 2011. у 22.09 »
Ali Zorane, pa i sleng je deo jezika… :hehe:
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #4 : 19. 11. 2011. у 22.51 »
Ali Zorane, pa i sleng je deo jezika… :hehe:
Питање важи за све.

Када бисмо узели десетак људи који су завршили  средњу школу, и дали им да потанко опишу један исти догађај, (рецимо неки филм, који на диску могу да гледају више пута) па после бројали речи које су притом користили, колико бисмо их набројали?
Ја тврдим да различитих речи, у просеку, не би било више од 500.
Говорим, дакле, о просечно школованим Србима, различитих година.
Ни у другим језицима не би било боље.

Тагови: