Аутор тема: Министар сумња  (Прочитано 25630 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Колхас

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 21
  • Говорим: њемачки, енглески
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Министар сумња
« Одговор #30 : 11. 09. 2015. у 14.46 »
Некако се дијелом могу сложити, али дијелом и не могу. Од свих понуђених алтернатива, мислим да 80% носи са собом неку емоционалну конотацију. Код сумњати то није случај. Осим тога, новинарски језик је по себи сажет, трезвен, објективан, Нијемци би рекли sachlich, нешто попут чињенично орјентисан.
Изузетак би биле колумне, полемике и слично. Али ту се доста живописније пише. Рекао бих да су сви ти синоними за сумњати итекако присутни, ако не и заступљенији од самог глагола сумњати.
fiat iustitia et pereat mundus

Ван мреже abzec001

• Староседелац
  • Поруке: 547
  • Говорим: engleski, španski, nemački, italijanski...
  • Родно место: Beograd
« Одговор #31 : 11. 09. 2015. у 15.11 »
Да покушам још једном: глаголу сумњати не фали ништа, осим што у нашем језику, ако се непрецизно употреби, може да има два значења – да нешто јесте, али и да нешто није. Зато онај ко прочита или чује овакву реченицу не може са сигурношћу да закључи шта је аутор хтео да каже.

Ако је таква реченица исказана као реакција на нечију тврдњу, мишљење, претпоставку, онда сумњам изражава негацију, неслагање са том тврдњом, мишљењем, претпоставком. Ако се са сумњам износи сопствена тврдња, онда је она позитивна. Ствар је у томе што читалац не зна о којој се варијанти ради.

Tako: Сумњам да је Освалд убио Кенедија може да значи: Претпостављам, мислим да је Освалд убио Кенедија (као сопстева тврдња) али и: Претпостављам, мислим да Освалд није убио Кенедија )као реакција на туђу тврдњу).

Непрецизна је и нејасна и одречна варијанта Сумњам да Освалд није убио Кенедија, односно Уверен сам да га је Освалд убио, али и: Уверен сам да га Освалд није убио.

Други је случај ако се сумњати употреби у друкчијој варијанти: Сумњам на Освалада. Ту је јасно шта се жели рећи.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #32 : 12. 09. 2015. у 16.12 »
A ima li, osim rečenica konstruisanih za opstrukciju tog glagola, primera da one u kontekstu nisu razumljive i da su nekad nekome bile nejasne?

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
« Одговор #33 : 12. 09. 2015. у 17.21 »
A ima li, osim rečenica konstruisanih za opstrukciju tog glagola, primera da one u kontekstu nisu razumljive i da su nekad nekome bile nejasne?
Нема.
Али се стиче утисак да осим ње ниједна друга реч не долази у обзир, као да је она неки стандард, обавеза.

Ван мреже abzec001

• Староседелац
« Одговор #34 : 12. 09. 2015. у 22.45 »

Није овде била намера да се некаквом посебном конструкцијом реченице опструира глагол сумњати. И само питање "има ли…" наводи на зајључак да је неопходан контекст да би се са сигурношћу могло разумети шта је човек желео да каже (ако сам добро разумеосмисао питања). Са контекстом свака ће реченица бити јасна, без контекста неће ниједна.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #35 : 2. 11. 2015. у 12.51 »
Са једног сајта:
"Колавиа": Разлог за пад авиона је спољни фактор, а не технички квар; Дмитриј Песков: Ниједна верзија пада тренутно не може да се искључи; Стручњаци сумњају да су бомба или ракета обориле авион
Зар у овом случају сумњати није двосмислено?

Ван мреже abzec001

• Староседелац
« Одговор #36 : 2. 11. 2015. у 18.03 »
Са једног сајта:
"Колавиа": Разлог за пад авиона је спољни фактор, а не технички квар; Дмитриј Песков: Ниједна верзија пада тренутно не може да се искључи; Стручњаци сумњају да су бомба или ракета обориле авион
Зар у овом случају сумњати није двосмислено?

Свакако. Може да се протумачи и као "мисле да јесте спољни фактор" и као "мисле да није спољни фактор", па нека бира ко шта хоће.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #37 : 3. 11. 2015. у 00.04 »
Свакако. Може да се протумачи и као "мисле да јесте спољни фактор" и као "мисле да није спољни фактор", па нека бира ко шта хоће.
Читајући вести о тој несрећи разабира се једино то. Једни мисле да јесте, а други да није.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #38 : 3. 11. 2015. у 22.13 »
Vas dvojica baš volite da tražite dlaku u jajetu. Što bi Španci rekli, da uvrćete loknu. :D
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #39 : 4. 11. 2015. у 09.12 »
Vas dvojica baš volite da tražite dlaku u jajetu. Što bi Španci rekli, da uvrćete loknu. :D
Није то цепидлачење. Питање је озбиљно.
Како да разумеш реченицу  Стручњаци сумњају да су бомба или ракета обориле авион  ако знаш, читајући вести о тој несрећи,  да једни стручњаци мисле да јесте, а други да није. Истрага још није утврдила узрок, само се нагађа.
Можда је формулација намерно двосмислена?

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #40 : 4. 11. 2015. у 15.48 »
Stručnjaci slute. Da li se radi o "veruju" ili "ne veruju", čita se iz konteksta.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #41 : 4. 11. 2015. у 15.49 »
Osim toga, kad stučnjaci "ne veruju", "ne misle" obično se kaže da odbacuju mogućnost da je… "sumnjati" se koristi skoro uvek u smislu kao što rekoh.

Ван мреже abzec001

• Староседелац
« Одговор #42 : 4. 11. 2015. у 21.51 »
Stručnjaci slute. Da li se radi o "veruju" ili "ne veruju", čita se iz konteksta.

Ову реченицу разумеш како је разумеш. А и свако други. А размевање и тумачење може да буде различито, јер овако срочена реченица то допушта.
Новинар мора да буде прецизан и јасан да би га читаоци разумели. Зашто треба читати комплетан текст да би се извео закључак из контекста? А питање је да ли би и тада било јасно шта је "песник" хтео да каже.
А шта ако текста и нема, ако се ради само о информацијама од по једне краће реченице које на ТВ иду једна за другом? Уосталом, чему служе наслов и поднаслов, ако не да читалац, који често нема времена да чита цео текст, у пар речи сазна суштину. Кад би дотични аутор знао да његова реченица може двојако да се разуме - сигурно би је другачије срочио. Али, човек о томе појма нема, па ми имамо тему за (непотребну) расправу.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #43 : 5. 11. 2015. у 12.55 »
Данашња вест:
Египатска филијала Исламске државе одбацила је данас у новој аудио поруци сваку сумњу да је одговорна за рушење руског путничког авиона изнад египатског полуострва Синај. Џихадисти су најавили да ће саопштити свету како су оборили авион кад процене да је за то дошло време, пренео је Ројтерс.

Ван мреже abzec001

• Староседелац
« Одговор #44 : 5. 11. 2015. у 13.21 »
Данашња вест:
Египатска филијала Исламске државе одбацила је данас у новој аудио поруци сваку сумњу да је одговорна за рушење руског путничког авиона изнад египатског полуострва Синај. Џихадисти су најавили да ће саопштити свету како су оборили авион кад процене да је за то дошло време, пренео је Ројтерс.

To je to!

Тагови: