Аутор тема: Понашање мале дјеце  (Прочитано 6512 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже delboj

• Староседелац
  • Поруке: 443
  • Говорим: руски, енглески, италијански
  • Родно место: Гацко, Република Српска
    • Српски ми је матерњи језик
Понашање мале дјеце
« : 9. 08. 2015. у 08.53 »
За описивање понашања мале дјеце користим глаголе као мачити се, узмачити се, узмарепати се… Пошто видим да кад питам људе из других крајева да им значење ових глагола није јасно, може ли неко да наброји који још глаголи се користе за описивање овога? Ево нпр. први пут чујем да неко каже да су дјеца врлетна. Ако буде потребно, појаснићу и овдје значење наведених глагола.

Ван мреже abzec001

• Староседелац
  • Поруке: 547
  • Говорим: engleski, španski, nemački, italijanski...
  • Родно место: Beograd
Одг.: Понашање мале дјеце
« Одговор #1 : 9. 08. 2015. у 13.06 »
За набројане глаголе нисам чуо, а ниси навео на који вид дечјег понашања мислиш, па је тешко одговорити на твоје потање.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #2 : 9. 08. 2015. у 17.00 »
За набројане глаголе нисам чуо, а ниси навео на који вид дечјег понашања мислиш, па је тешко одговорити на твоје потање.
Same here.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже delboj

• Староседелац
« Одговор #3 : 10. 08. 2015. у 08.15 »
Па односе се на промјену понашања дјеце, дакле користе се кад дјеца постану немирна. Обично кажемо да се узмаче кад се нађу у друштву друге дјеце. Узмарепати се значи да почињу да трче горе-доље по просторији, да скачу по намјештају…

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #4 : 10. 08. 2015. у 13.12 »
Ja se sećam da su moji roditelji govorili da se ne "jarcamo", kad bismo postali previše nemirni (skakanje, vikanje itd.). To bi valjda bilo to tvoje uzmarepanje.

Ovo uzmače mi i dalje nije jasno.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #5 : 10. 08. 2015. у 13.35 »
Па односе се на промјену понашања дјеце, дакле користе се кад дјеца постану немирна. Обично кажемо да се узмаче кад се нађу у друштву друге дјеце.

Mada verujem da ne postoji univerzalno prihvaćen izraz, kod mene se kaže da su se uzludela ili napalila.

Цитат
Узмарепати се значи да почињу да трче горе-доље по просторији, да скачу по намјештају…

E tek za ovo ne znam da postoji neki ustaljen izraz.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #6 : 10. 08. 2015. у 14.17 »
Pada mi na pamet i kreveljenje. Deca se krevelje kad pričaju onako razvučeno, prave grimase, itd. Je li to uzmakanje?

Ван мреже Father Jape

• Староседелац
  • Поруке: 917
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
  • Родно место: Beograd
« Одговор #7 : 10. 08. 2015. у 14.33 »
Izvode besne gliste.

Pada mi na um i uzvrpoljiti se.
Dictionaries are like watches, the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true.
– Samuel Johnson

Ван мреже Dacko

• Староседелац
  • Поруке: 462
« Одговор #8 : 10. 08. 2015. у 16.00 »
Možda za nemirne male članove smisle poseban naziv u svakom kraju ili familiji. Kod nas se deca razlate.

Ван мреже delboj

• Староседелац
« Одговор #9 : 10. 08. 2015. у 16.41 »
Под "јарцањем" подразумијевамо само викање, али нема то везе с дјецом, можеш било коме рећи да не јарца. Али не постоје глаголске именице узмарепање и узмакање.

То да су се дјеца напалила ја бих схватио само у смислу неког сексуалног нагона, али то је већ за мало старију дјецу у пубертету, и за одрасле. За глагол узлудјети нисам никад чуо. Кревељење јесте прављење гримаса, може да буде дио тог понашања кад се дјеца узмаче, али и не мора. Узврпољити се је најближе овом узмарепати се. За бијесне глисте нисам чуо, ми кажемо да ломе ђаволе. Ни за ово разлате нисам чуо.

Мало сам се јуче распитивао да ли се уопште још негдје користе ови глаголи узмачити се и узмарепати се и једино сам добио потврдан одговор да се тако каже и у Калиновику [da]

Али да там то узмарепати више значи фолирати се. Може бити да не схватамо сви једнако значење овог глагола, али да је суштина иста. Вјероватно то и обухвата значење глагола фолирати се, усходати се, узврпољити се. Неко кретање горе-доље, тамо-овамо, без неког циља. А примјери за мачити се и узмачити се: Нешто се од јутрос узмачио. Ма мачи се он сваки дан. Узмачен је откако је проходао. Чим дође неко дијете, одмах се узмачи.

Могу су ови глаголи понекад искористити и да се опише понашање одраслих, али вјероватно само у тој мјери да се укаже на дјетињасто понашање одраслих.

Нисам сигуран од чега је изведен глагол узмарепати се. Да ли је основа мар (можда у некој вези с глаголом марити с краткосилазним акцентом на а, у значењу да су те у животу пратиле невоље, да те нешто ударило по глави) или реп? Или је можда у некој вези са дар-маром?
« Последња измена: 10. 08. 2015. у 16.52 delboj »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #10 : 10. 08. 2015. у 22.10 »
Jarcanje i te kako ima veze sa skakanjem i sa decom. Barem za moje roditelje je tako bilo. Npr. ako bismo bili u kolima i postali nemirni, pa počeli da skačemo i vičemo po zadnjem sedištu, obavezno bismo dobili upozorenje: "Dosta više jarcanja!" Besne gliste bi bilo otprilike isto, mada može da uključi i kreveljenje osim jarcanja. Ovo se naravno odnosi na Beogradski pašaluk.  :hehe:

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #11 : 10. 08. 2015. у 22.18 »
A ja pak za jarcati nisam nikad čuo. Pitam se je li to nastalo reinterpretacijom od rajcati (<nem. Reiz)?

Модератор: Ажурирана адреса.
« Последња измена: 5. 02. 2016. у 20.12 Rancher »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #12 : 10. 08. 2015. у 23.23 »
Ne znam, to je izraz mojih roditelja, ne znam tačno da li je potekla od majke ili oca. Mada, kad malo razmislim, možda je ipak majka. Sad sam se setila priče (koja je možda i legenda), da je u Valjevu nekad živeo neki Jarcan, lokalna luda (verovatno neki mentalno poremećeni sirotan koga su svi u Valjevu znali) i koji je imao običaj da skače i viče iz čista mira. Pitaću roditeljku možda ona ima neku bolju  informaciju o tom Jarcanu…

Ван мреже delboj

• Староседелац
« Одговор #13 : 11. 08. 2015. у 08.09 »
Ja sam to uvijek povezivao s oglašavanjem koje podsjeća na jarca. Ipak, mislim da skakanje tu dolazi samo kao propratna pojava, da je jarcanje samo vikanje. I nekako mi je teško da zamislim situaciju u kojoj bih djetetu predškolskog uzrasta rekao da ne jarca.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #14 : 11. 08. 2015. у 12.03 »
Pa ti ne bi, kao što ni ja ne bih rekla da se ne uzmače ili ne uzmarepava (teško mi je i da izgovorim, ne mogu ni da zapamtim kako ide, a kamoli da prirodno izgovorim). Pitala sam mamu, definitivno je potvrđeno da se izraz koristi u Valjevu i okolini kad deca postanu nemirna i skaču, viču, ona objasni drugom rečju — divljaju…I nema veze s Jarcanom, verovatno je on dobio ime po izrazu, a ne izraz po njemu.

Osim toga, ne vidim nelogičnost, štaviše velika logika: jarac je koza a koze skaču i bleje. Sličnosti postoje.

Тагови: