Под "јарцањем" подразумијевамо само викање, али нема то везе с дјецом, можеш било коме рећи да не јарца. Али не постоје глаголске именице узмарепање и узмакање.
То да су се дјеца напалила ја бих схватио само у смислу неког сексуалног нагона, али то је већ за мало старију дјецу у пубертету, и за одрасле. За глагол узлудјети нисам никад чуо. Кревељење јесте прављење гримаса, може да буде дио тог понашања кад се дјеца узмаче, али и не мора. Узврпољити се је најближе овом узмарепати се. За бијесне глисте нисам чуо, ми кажемо да ломе ђаволе. Ни за ово разлате нисам чуо.
Мало сам се јуче распитивао да ли се уопште још негдје користе ови глаголи узмачити се и узмарепати се и једино сам добио потврдан одговор да се тако каже и у Калиновику
![da [da]](https://mcalc.net/Smileys/default/yes4.gif)
Али да там то узмарепати више значи фолирати се. Може бити да не схватамо сви једнако значење овог глагола, али да је суштина иста. Вјероватно то и обухвата значење глагола фолирати се, усходати се, узврпољити се. Неко кретање горе-доље, тамо-овамо, без неког циља. А примјери за мачити се и узмачити се: Нешто се од јутрос узмачио. Ма мачи се он сваки дан. Узмачен је откако је проходао. Чим дође неко дијете, одмах се узмачи.
Могу су ови глаголи понекад искористити и да се опише понашање одраслих, али вјероватно само у тој мјери да се укаже на дјетињасто понашање одраслих.
Нисам сигуран од чега је изведен глагол узмарепати се. Да ли је основа мар (можда у некој вези с глаголом марити с краткосилазним акцентом на а, у значењу да су те у животу пратиле невоље, да те нешто ударило по глави) или реп? Или је можда у некој вези са дар-маром?