Аутор тема: Namerne greške  (Прочитано 36581 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Namerne greške
« Одговор #30 : 23. 01. 2011. у 22.36 »
Их, како вас све Болим, љуби их мајка…  [srce]

Ове године нема да оманемо, ја кад дођем морамо да се видимо (а ти, Ђоле, гледај да будеш располОЖАН у августу, више никакве изговоре не приФатам, да знаш!)  [osmeh2]
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
  • Поруке: 874
« Одговор #31 : 23. 01. 2011. у 23.27 »
(а ти, Ђоле, гледај да будеш располОЖАН у августу, више никакве изговоре не приФатам, да знаш!)  [osmeh2]

Raspoložan sam, bre, al’ ne daju dušmani! :P

Mogu jedino, najverovatnije, ono zadnje parčence avgusta, negde od 27. do 30; eto, tad sam jedino nezauzet i bit ću tih par dana u Beogradu. [osmeh]
„Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune.“ (Noam Chomsky)

Ван мреже dan555

• Староседелац
  • Поруке: 429
    • www.sftim.com
« Одговор #32 : 24. 01. 2011. у 02.44 »
Kao šta, na primer?
Trenutno mi na pamet pada samo "lahko", ali ima toga još oho-ho.

Kako bi lepo bilo da se odgovara samo na ono što neko napiše, bez učitavanja nepostojećeg. [tuzan]
To bi se moglo shvatiti kao diskriminacija. Onda bi svi nastojali da pišu po normi da im se ne bi šta izdvajalo iz teksta.

Stvarno, Dane 555, ako se bojiš da će nečiji lični stil kvariti tvoje shvatanje norme, onda ti je bolje da ne čitaš ništa osim tekstova koje su pisali normativni lingvisti. Ne shvatam kako bi izašao na kraj s književnim djelom. ???
Zar svrha ovog foruma nije upravo diskriminacija pravopisnih i inih grešaka? Zar se niste ovde okupili da pokušate makar malo da podignete pismenost naših ljudi?
Zar posetioci i korisnici ovog foruma ne nastoje baš da pišu po normi???
Ne kažem, može biti da sam pogrešno shvatio, izvinjavam se ako je tako. [emb1]

Greške ne mogu shvatiti kao lični stil, bile one namerne, posledica neznanja ili naprosto nepažljivog kucanja. Stil je baratanje rečima, ne greškama.
Kakvo crno moje shvatanje norme??? Gde ja to napisah u ono malo teksta u svojim porukama u ovoj temi?
(Sada sam u dilemi, može li norma različito da se shvati ili je njena svrha da jednoznačno kaže šta je pravilno?)

Forum valjda i služi tome da se vode diskusije o takvim stvarima, i na osnovu njih da se izvlače zaključci; a ne da jedni pišu, a drugi samo da čitaju i analiziraju kako to oni pišu, pa tako sami izvlače zaključke o nečemu o čemu se nije vodila diskusija. Onda to i nije forum, nego biblioteka.

Izvini, ali o čemui govoriš? Ovde je reč samo o namernim greškama a ne o svrsi forum i načinu njegovog funkcionisanja (što kao sadašnji ili bivši admin nekoliko različitih foruma vrlo dobro znam).
Naravno da si u pravu da je diskusija osnov tipičnih foruma, ali ne svih. Forumi mogu imati različite namene, pa tako neki mogu i moraju biti bez diskusije (npr. forumi za podršku korisnicima neke firme, proizvoda i sl).

Koliko shvatam, ovaj forum nužno ima baš podeljene korisnike (posetioce): oni koji znaju odgovaraju onima koji ne znaju i pitaju. Dakle, baš da jedni pišu a drugi samo čitaju i analiziraju kako to oni pišu i tako izvlače zaključke. Da ponovim, tako ja shvatam svrhu SJA, što ne znači da sam u pravu.

Sve ovo, po meni, nema nikakve veze sa namernim greškama.

Da ne bih ponavljao, citiraću deo Brunove poruke jer se potpuno slažem.
Није проблем са људима који знају препознати грешку. Проблем је што овај сајт вјероватно има доста млађих чланова који још требају (или не требају, по вама) учити. Ја кад видим да неко одлично познаје језик и када видим како пише одређене ријечи, мени се прво јавља идеја да је тако вјероватно правилно, уопште ми се не јавља идеја да сад покрећем тему да питам је ли то правилно.

Небитно, неће то пореметити моје схватање норме већ кажем да правите затворен круг. Сматрате да се неке ствари подразумијевају, а доста људи изван тог круга и не зна да се нешто подразумијева. Мислите мало и на нас :)

Samo ću dodati da nisu samo mlađi članovi u pitanju već i mi matori. Ja sam 20 godina radio takav posao da sam pisao samo u rubrikama formulara. Kada sam počeo da pišem na formima shvatio sam da sam pozaboravljao neke osnovne stvari iz pravopisa, pa sam iskopao svoj školski pravopis da proveravam.
Zapravo, mislim da ćemo mi stariji biti više zainteresovani za vaše savete od školske omladine (nadam se da grešim u ovome).

I na kraju, samo sam zamolio da se namerne greške naglase (velikim slovom, recimo) a ne da se lišavamo te vrste šale.
Sve primedbe iznete u ovoj temi time gube snagu.
Alzo dakleM, pišite kao i do sada ali učinite mrvicu napora više i kucnite šift (naš prevod bi bio?) uz namernu grešku.
Ništa više. [osmeh2]

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
« Одговор #33 : 24. 01. 2011. у 04.10 »
E pa, ovako. [osmeh] Pozor svim forumdžijama, slijedi zvanični osobni disclaimer, iliti odricanje od odgovornosti:

Ja se neću odreći svojih stilizacija (ne smatram ih greškama, slučajnim ili namjernim; smatram ih stilizacijama [osmeh2]), niti mogu. Još manje ih mogu naročito isticati velikim ili žutim slovima samo zato što su drugačije; to bi mi se zaista činilo kao jedan vid teške diskriminacije prema mojem maternjem jeziku. Niti, uostalom, i znam šta bi trebalo da istaknem, sve i kada bih hteo. [osmeh] Ekavicu ili ijekavicu? Turcizam ili germanizam? Zapadnu ili istočnu inačicu? Infinitiv ili da-konstrukciju? Glagol na -irati ili glagol na -ovati? Kad je sve to tako lepo izmešano na istom mjestu, šta je onda, u stvari, višak? [osmeh] Ja ne znam šta je meni od toga "ono drugo". Meni je sve "prvo". Još manje znam šta je vama. A verujte, najmanje od svega znam šta je pravilno i šta je po normi.

Stoga, sve vas molim — nemojte se nikako učiti pravilnome i nepravilnome na mojem ličnom primjeru. [devil] Za sve što vas zanima i što želite znati, a naročito za ono što vas zbunjuje ili vam stvara nedoumicu (meni je porazno, Dane, to saznanje da sam ja bio uzrok jedne tvoje nedoumice, a da si ti sve dosad o tome ćutao! [tuzan]), otvorite konkretnu diskusiju specijalno namenjenu tome. Ako se u njoj, kojim slučajem, i ja oglasim kao diskutant, eto vam samo razloga više zašto da mi nipošto ne verujete i, ako vam je zaista stalo do konvencijske pravilnosti i normativnih propisa, ni po koju cijenu da se ne ugledate na moj jezik i stil. [namig] Ama ič. [osmeh2]

Ako vam treba jezički autoritet, obratite se [velstr]; on je tu autoritet. [namig] Najozbiljnije. Ja se bavim (samo) teorijskom lingvistikom; to je onaj dosadni dio kojim ne možete fascinirati raju u kafiću ili curu/dečka na prvom sastanku (kažem vam iz iskustva — nijedna dosad nije pala na to [neznam]), pa me je, najverovatnije, najbolje uopšte i ne čitati. :P Ako me se ipak odlučite čitati, znajte kako činite to na vlastitu odgovornost, i ovime ste na to blagovremeno upozoreni. [yes]
„Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune.“ (Noam Chomsky)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #34 : 24. 01. 2011. у 10.07 »
Цитат
Koliko shvatam, ovaj forum nužno ima baš podeljene korisnike (posetioce): oni koji znaju odgovaraju onima koji ne znaju i pitaju. Dakle, baš da jedni pišu a drugi samo čitaju i analiziraju kako to oni pišu i tako izvlače zaključke. Da ponovim, tako ja shvatam svrhu SJA, što ne znači da sam u pravu.
Ne, nisi u pravu. Barem ja nisam tako zamislila ovaj forum. Da, ovde ima ljudi koji znaju više od ostalih, ali to nikako ne znači da oni drugi ne znaju ništa, i da svoje učestvovanje treba da ograniče na čitanje  i analizu. Taman posla. Forumi postoje da bi ljudi razgovarali preko Interneta, da bi razmenjivali mišljenja, ne da bi jedni pričali, a drugi čitali. Da smo hteli da se ograničimo samo na to, forum ne bismo ni otvarali, već bi sasvim dovoljnan bio onaj forumularčič na naslovnoj strani sajta odakle nam ljudi ponekad šalju pitanja. Druga stvar, ne postoji osoba na ovom svetu koja zna baš sve, kao ni osoba koja ne zna baš ništa. Ovde je najveći broj ljudi upravo nešto između: ima stvari koje znaju, ali ima i stvari koje ne znaju. Na pitanje od juče, odgovorće, npr. Joe, ali na pitanje od prekjuče, danas, pre tri dana odgovorili su Duja, ili Stoundar, ili Sonja, ili Đole, ili Belopoljanski, ili… (bilo ko od nas ovde). A znaš i sam da svi oni često i sami postavljaju pitanja. Ne, ovaj forum nikako nije zamišljen kao podela na one koji ćute i čitaju, i na one koji pišu i pametuju. Nikako. Štaviše, želimo da oni koji imaju pitanja, pišu, zapitkuju, traže dodatna objašnjenja, jer ponekad ni sami ne znamo šta ne znamo, pa nam pitanje drugog dobro dođe da unapredimo svoje znanje (seti se samo teme o Tunišaninu —  koliko nas je reklo da bi se zaklelo da je sa Ž?)

Zato, Dan, kad god nešto nije jasno, ne ustručavaj se da pitaš, ako vidiš neku reč koja ti nije sasvim jasna, ako ti nečije objašnjenje nije dovoljno ili nisi zadovoljan istim, ne analiziraj šta je ko rekao, nego slobodno pitaj, diskutuj, polemiši, piši. To je svrha ovog foruma, a ne da se delimo na grupe onih koji znaju i onih koji ne znaju. Svi znamo, i svi ne znamo. Od toga treba krenuti.  [namig]

Ван мреже Соња

• Староседелац
  • Поруке: 1.542
« Одговор #35 : 24. 01. 2011. у 10.12 »
Знаш да сам неодољива (тј. да не могу да одолим ситном изазову, sensu З. Ђ.)

Знање је досадно, незнање је много занимљивије.
Кад знамо, сви знамо исто, а кад не знамо, свако не зна друкчије.

Д. Радовић (одавно није потребно наглашавати)
« Последња измена: 24. 01. 2011. у 10.15 Соња »
„Морате имати неко, макар тајно место, где ћете правити глупости.
Глупост је потребна здрављу.
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Luče

• Староседелац
  • Поруке: 794
« Одговор #36 : 24. 01. 2011. у 10.47 »
A, bre, Sonja, samo se ti Z. Vide li ti ovo?! Najgore smo od sve dece! [sad2]

Ван мреже Соња

• Староседелац
« Одговор #37 : 24. 01. 2011. у 12.12 »
Нема проблема, могу ја да будем и озбиљна.
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Luče

• Староседелац
« Одговор #38 : 24. 01. 2011. у 13.22 »
Нема проблема, могу ја да будем и озбиљна.

Izvini, u brzini sam propustila da postavim vezu do ove priče http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=659.0

Vide li ko je citiran?!  [velstr] nikad ne  [pavam]. Ja sad moram mnogo da voZim računa šta pišem,  [ccc] više zezanja! [bag]

Ван мреже Соња

• Староседелац
« Одговор #39 : 24. 01. 2011. у 13.27 »
„Aко озбиљно размишљамо, нема никакве игре. А кад нема игре, шта онда остаје?“
Л. Н. Толстој

Ван мреже Марина

• Члан
  • Поруке: 126
  • Говорим: српски, енглески мало, а шведски ни мало!
« Одговор #40 : 24. 01. 2011. у 17.04 »
Ajme…

Pa, stvarno, pravite žurku bez mene, a na moj račun!  [namig]

Elem, pošto sam nesvesni inicijator ove teme, moraću da se branim sa slobode (mišljenja i govora).
Prvo moram da objasnim da se ne ljutim, i da sve što budem napisala ne tumačite kao kritiku, želju za svađom, već samo kao odgovor.
Ima istine u tome da bi trebalo povesti računa o namernim greškama, iskreno, nisam ni razmišljala o tome pretpostavljajući da su ovde svi stručni i da će uočiti tačno kad je šala, a kad greška. Međutim, ja ne mogu da se odreknem tih igrarija, mada sam često zapadala u neprilike (danas sam pitala svog asistenta u koliko SATA je ispit, misleći da mi može čitati misli, na šta je on arogantno odgovorio: u deset SATI, koleginice!).
Ponekad i neka pravila izgledaju kao greške (čini mi se da je pravilno reći - bar je bilo tako!- jevtin, a ne jeftin, detergent, a ne deterdžent isl.), ili su nelogična, ili neobjašnjiva (objašnjiva analogijom ili ugledom na neki drugi obrazac), ali su pravila.
Čak imam i ceo arsenal ovakvih umotvorina (a sve domaće!), i deluju toliko blesavo da nikad nisam pomislila kako bi neko mogao doći u nedoumicu (neudomicu!) da li je ispravno ili ne. Ne vidim ništa loše u tome.
Uostalom, ako malo bolje pročitate post koji je pokrenuo celu ovu polemiku, shvatićete da sam u skladu sa prvom konstatacijom (da sam ispala GLUPA) napravila (namernu) grešku. Ne znam da li je moguće direktnije uputiti da je u pitanju šala.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #41 : 24. 01. 2011. у 17.17 »
Цитат
Uostalom, ako malo bolje pročitate post koji je pokrenuo celu ovu polemiku, shvatićete da sam u skladu sa prvom konstatacijom (da sam ispala GLUPA) napravila (namernu) grešku. Ne znam da li je moguće direktnije uputiti da je u pitanju šala.
Управо сам ја о томе и говорила. У 99% случајева, те намерне грешке се налазе у контексту из ког је лако закључити да се ради о шали. Ниси само ти у питању, то сви мање-више радимо. Лично мислим да бих се осећала прилично спутаном кад бих морала да избегавам овај начин изражавања. Наравно, све треба да има своју меру, нећемо ићи ни у другу крајност и непрестано китити своје поруке оваквим грешкама, али мени се некако чини да је до сада то било заиста с мером и заиста само у контексту из ког је лако закључити да се ради о шали.

ПС: Апропо (а пропо?) "лахко". Користим је и ја, не само Ђоле. Мени се та реч страаашно допада како звучи, а волим да је користим у ироничном контексту, углавном "лахко ћу се насмешити", кад желим рећи саговорнику да се апсолутно не слажем с њим…

Него, да не дуљимо (да не кажем, дрвимо) више једно те исто, могли бисмо ову тему наставити у следећем стилу: ко воли овакав начин изражавања могао би да нам објасни зашто га користи, које речи најчешће користи и зашто, да ли неке речи које користи носе неку скривену поруку, да ли представљају неку метафору, или му се једноставно допадају како звуче, или само зато што му звуче смешно… Ето, ја објасних моје "лахко", а волела бих чути и друге, нарочито Ђолета, јер и он користи исто ову реч. Штавише, нисам сигурна, али… Да ли је "лахко" заиста неправилно, или се користи у западној варијанти?

Ван мреже Luče

• Староседелац
« Одговор #42 : 24. 01. 2011. у 19.44 »
Varam li se ili je lahkolako na slovenačkom?

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
« Одговор #43 : 24. 01. 2011. у 20.54 »
Varam li se ili je lahkolako na slovenačkom?

Ne varaš se. [osmeh]

Ето, ја објасних моје "лахко", а волела бих чути и друге, нарочито Ђолета, јер и он користи исто ову реч.

Ja je koristim simbolički. [osmeh] Oko toga H se digla velika buka između hrvatskih, bošnjačkih i srpskih normativista; tako da svi optužuju sve za „veštačenje jezika“ i tako da se svi koriste tim nesretnim H kako bi istakli tobožnje ogromne razlike između svojih sasvim, apsolutno, nesumnjivo i bez govora različitih hrvatskih, bosanskih, srpskih, crnskih i gorskih jezika. [osmeh]

Pa jedni piju kavu, drugi kafu, a treći kahvu. Ali svi jedu tufahije, niko ne jede tuvahije ili tuhvahije. Pa jedni nose marame, a drugi mahrame. Ali svi jedu hljeb. Samo je nekome svjež i mehak, a nekome svež i mek.

Naravno da to nema nikakvog smisla. Većini štokavaca nikakvo H ionako nije deo maternjeg dijalekta, nego čista odlika književnog jezika. Pa koja je onda toliko bitna razlika što ću ga pisati u hljeb ili htjeti, a ne u mahrama ili lahko; — ako ga, zapravo, ako sam Srbijanac, ionako ne izgovaram ni u jednom slučaju; ili ga pak, ako sam Bošnjak, izgovaram u sva četiri; al’ malo ću da ga pišem, a malo neću?

Nikakva razlika i nikakva veza; samo prave od sebe budale polemišući oko glupih i nebitnih stvari. (A pride i neznalice, jer da malo znaju o onome o čemu jedni protiv drugih polemišu, znali bi i to kako, recimo, još u Belićevu pravopisu, onome predratnom, uredno stoje mahrama i mahramica, i štošta drugo još sa H, a taj je pravopis vrlo beogradske škole. Ili to kako se, u istom čaršijskom dijalektu u kojem se govori lahko i mehko, govori i haman i havlija — ali to neće normirati jer, kao, znate, tu H nema etimološki, a ovamo, kao, ima. Obične gluposti. [roll])

Zato pišem lahko. To je moja simbolička pobuna protiv politlingvista — zašto sad treba da pišem hoću, a ne treba lahko, kad ni jedno ni drugo zapravo nema nikakvo H u govoru? Ili treba da pišem lahko, a ne treba da pišem havlija, kad se i jedno i drugo govori sa tim /h/? Nema tu nikakve veze. [namig]

Ван мреже dan555

• Староседелац
  • Поруке: 429
    • www.sftim.com
« Одговор #44 : 24. 01. 2011. у 22.48 »
Đorđe, pišeš "protestno pismo" na pogrešnu adresu. Tih, o kojima govoriš, nema na ovom forumu (barem se nadam).

Тагови: