Аутор тема: Чудан говор оца Јоила  (Прочитано 16033 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
Одг.: Чудан говор оца Јоила
« Одговор #30 : 19. 02. 2011. у 01.31 »
Не вреди, Ђорђе.  [kuku] Ниси разумео ни 1% онога што сам рекао, али ни то није проблем, већ је проблем што и не разумеш да ниси разумео, а трагично си убеђен да јеси.

Као прво, уопште нисам ни мислио на твоју тврдоглавост и самоувереност, већ сам мислио на скученост перспективе и одбијање постојања других светова изван свога. И ту нисам намеравао да будем личан, већ говорим о типу људи који су једноставно такви зато што бирају да буду такви.

О било каквом „обољењу“ оца Јоила се никако не види из авиона, а процена да болује од психозе би била крајње шарлатанска. Сва је срећа па је ниси изнео.

Ја нисам одушевљен његовим причама и помало ме чак и вређа што ниси дозволио могућност да моје одушевљење њиме може бити икако другачије осим толико плитко. Понављам, твоје сврставање оца Јоила уз лудог Саву је равно Јоиловом сврставању уметности коју не разуме са магарећим махањем репом. Нема ту никаквог мог проблема него само скучености истог оног типа која и Јоила спречава да призна да насумично шкрабање није исто што и Пикасова слика. То се може објаснити и образложити, али се ради о нечем толико фундаменталном да за објашњавање тога имам исто толико нерава и времена као што бих имао да оцу Јоилу објасним како греши за оног магарца. Али отац Јоил је старац и приучењак, при том зацементиран у једну структуру која је сама по себи ирационална, а ти си млад човек и интелектуалац, неко ко неким сличним контра-оквирима не би требао да робује. Даље о томе не бих.

О саветима оца Јоила не бих и немој инсинуирати онакве ствари, боље ме одмах назови идиотом и реци да са идиотима не желиш да разговараш, мање себе доводиш у положај онога који не зна о чему говори и даје своје мишљење тамо где није чуо питање ни до краја, а камоли га разумео. Отац Јоил, слободно га назови тако, нећеш му тиме признати никакво старешинство у односу на себе јер му је то звање, човек је из хришћанске цркве, а хришћанска вера је, замисли, потпуно ирационална. И при том у њој није досегао неке интелектуалне дубине, као што није ни по питању познавања природних и друштвених наука, а о сва три често говори. Међутим јесте постигао једну чистоту срца која плени, а за коју је, да би се видела (сад мало и ја да будем горд и нескроман) потребан један мисаони капацитет који још у себи ниси пробудио, или га једноставно немаш и то је оно што га чини потпуно несличним лудом Сави. Што се тиче онога о чему отац Јоил конкретно говори и чињеница које износи, то је без сумње у великом броју случајева нешто што би се могло назвати говором будале. Али се опет враћам на ону способност разликовања форме и суштине. На пример, теби су слични отац Јоил и луди Сава, мени сте слични отац Јоил и ти, док луди Сава ту уопште и не спада. Не желим да те убедим у то, то и не покушавам, али ћеш се сложити као логичан човек да ако и јесам у праву, ти то не би видео. Отац Јоил уопште не халуцинира, нема изгубљен додир са стварношћу, он је игуман Стефан 21. века, једнако добронамеран, али и једнако слеп.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Чудан говор оца Јоила
« Одговор #31 : 19. 02. 2011. у 01.51 »
Е, пошто видим да нисам никаки авторитет, и не вреди моја молба о враћању на тему,  не преостаје ми ништа друго до [lock]

Ако неко буде желео да настави оно о чему се овде првобитно причало, а то је говор оца Јоила, или говор уопште, нек ми јави путем ПП, и радо ћу је откључати…

А вас двојица слободно наставите путем ПП међусобну псикоанализу…  ;)
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Тагови: