Аутор тема: Раздвајање наставе српског језика од књижевности  (Прочитано 28823 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
Не морате чекати Бојана, као тачан одговор је у збирци означен само под а).

Иначе, има и оваквих питања:

11. Прочитај текст и подвуци у њему цитат.

Дворани су у свему имитирали Луја XIV. Они су били оно што је Луј XIV хтео: сјајно опремљене, помало смешне и извештачене краљевске лутке. Луј XIV је био више од тога. Ако ми не верујеш, поновићу један део из писма које је написао свом унуку пре но што је преузео краљевску власт у Шпанији: „Сву своју пажњу посвећуј владарском послу. Пре него што донесеш одлуку, најпре добро послушај сваку страну.“ И то су стварно била начела француског краља Луја XIV, сазданог од чудне мешавине сујете, љупкости, расипништва, достојанства, безобзирности и вредноће.

(Ернест Гомбрих, Кратка историја света за младе)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Hm, svet nije tako crno beo, Đole, i krivica nije uvek samo do nastavnika. Kad jednog dana budeš bio s druge strane katedre, shvatićeš i sam… ;)

Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
  • Поруке: 874
Bogami, jeste. Bio sam i ja s druge strane, i sa mlađom i sa „starijom decom“, i znam kada nešto ne znaju koliko je toga moja, a koliko njihova krivica. I ti to sigurno najbolje znaš, jer se to najbolje vidi onda kada se predaje strani jezik! Sa engleskim je još možda lakše, jer se učenici i van časova susreću sa tim jezikom i konstantno usvajaju znanje, ali možeš da zamisliš kako je sa albanskim, recimo — ja se uvek ujedem za jezik kad vidim da mi učenici nešto ne znaju zato što sam ja zaboravio to da im kažem, a nigde drugde nisu mogli ni saznati… [ne]

Mnogo toga počiva na nastavniku, a naročito u formalnoj školi, gde je nastavnik jedini autoritet deci. Retko kada deca dovode u pitanje nastavnikovu reč, a još ređe sama istražuju i donose zaključke. Toga bi svi nastavnici morali biti svesni. I inače nam je prosveta užasna, i bez toga da se nastavnici tako olahko odnose prema svom poslu. Nego im lepo uvesti licencu, pa da polažu psihološke i stručne testove svake godine kako bi im se obnovila licenca, i još da im se plata računa prema uspehu učenika, pa da vidiš kako bi obrazovanje cvetalo! Mogu oni i te kako, nego što neće kad ne moraju! Balkanska posla… ;)
„Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune.“ (Noam Chomsky)

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
i još da im se plata računa prema uspehu učenika, pa da vidiš kako bi obrazovanje cvetalo!

То би могло једино ако би тај успех оцењивао неко други. А то је практично тешко изводљиво.
Кад сам ја ишао у гимназију у целој генерацији је био само један вуковац, а данас их у сваком одељењу има по десетак. Нису данашња деца толико паметнија од некадашње, него су се критеријуми  начисто срозали. Кад би се увело то о чему ти причаш, сви би били одлични.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
Ih, to se možda u Srbiji dece često sreću s engleskim, ovde ama nikako, jer taj način na koji se tamo sreću, ovde ne postoji —  ovde su svi filmovi i serije sinhronizovani. Naravno da veliku odgovornost nose predavači i posedovanje znanja iz nekog predmeta ne znači obavezno i da je ta osoba dobar predavač (to su dve, ali potpuno odvojene stvari), ali deo odgovornosti za neznanje leži svakako i na onome koji uči. Ako nastavnik na pravilan način izloži temu, utvrdi da je materija jasna, primeni različite tipove vežbi onog što je tema časa, i na kraju učenik ipak ne zna, onda krivica nije na njemu, nego na učeniku, jer nastavnik je sve uradio da bi ga naučio, jedino što ne može a to je da mu otvori glavu i da sipa znanje u nju. Za to mora sam učenik malo da se potrudi.

Nastavnik počinje svoj rad pre časa, pripremom istog —  treba da osmisli čas, da nađe materijale, da se potrudi da izlaganje materije bude zanimljivo (jer samo ako je nešto zanimljivo, onda to i zapamtimo), da što je više moguće uključi učenike u čas, da s potrudi da npr. gramatička pravila sami zaključe (dakle, klasičan fazon, ja pričam vi slušate je odavno out), i da naravno i ostatak časa bude uglavnom učenička priča, a ne njegova. Za tako nešto ti je pre svega potrebna savest i ljubav prema poslu, koju, nažalost, nemaju svi nastavnici iz raznoraznih razloga ali ja ipak ne bih sve nastavnike trpala u isti koš. Ja ovde govorim prvenstveno o nastavi jezika (verujem da se i nastava maternjeg može slično organizovati kao nastava stranog jezika, uz male korekcije), za ostale predmete ne znam, nisam sigurna, ali sam sigurna da se svakako može smanjiti i to značajno klasičan deo ja pričam ti slušaš i zameniti ja pitam ti zaključuješ i odgovaraš, a zatim i diskutuješ kako sa mnom, tako i sa svojim drugarima iz razreda. Mislim, ništa ne košta u toku predavanja ponekad pitati, "a šta vi mislite", podstaći đake da dovrše vašu rečenicu, a ako je pogrešno, prvo uvek videti da li neko drugi zna, pa onda davati  tačan odgovor i sl.

I to sve Đole, pod uslovom da imaš normalnu decu, a ne delinkvente koji ako ih pogledaš mrko uzmu štanglu pa te prebiju, a dok te biju, snimaju mobilnim telefonom pa onda okače snimak na jutub. Nije današnjim nastavnicima lako da rade, zaista nije, jer zapravo, danas nastavnik upravo NIJE nikakav autoritet za đake u regularnoj školi. Hoću da kažem, iako jesi dosta u pravu, ipak stvar nije toliko jednostavna i treba uzeti u obzir i mnoge druge stvari.

(PS: A pored učenika, tu su i roditelji, koji takođe mogu biti vrlo nezgodni i nerazumni.)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
PS: To s licencom nije loša ideja. Ja sam nešto slično videla u školi u kojoj sam pohađala kurs za certifikat TEFL (Teacher of English as a Foreigh Language), koju daje Oxford Trinity School. Kad smo imali ispite, nisu nas ocenjivali samo naši predavači, nego je došla osoba sa Oxforda, pregledala naše radove, i uporedila ono što je videla sa ocenama koje su nam dali naši predavači, onda je razgovarala sa svakim od nas, i osim onoga što smo učili na kursu, pitala nas je i da kažemo svoje mišljenje o samom kursu i predavačima (globalno, ne poimenice). Dakle, u moju krajnju ocenu ušle su ocene sa tri projekta koje sam uradila, ocena predavača mojih časova (držali smo časove od prvog dana kursa), sveukupna ocena mog rada koju daje direktor kursa na sredini kursa, i ocena te osobe sa Oxforda. Kroz moj rad i rad mojih kolega ta osoba je savršeno mogla da vidi i rad svih mojih predavača, koji svake godine prolaze kroz isto (lažem, kakve crne godine, svakog meseca, jer su kursevi uglavnom intenzivni i završavaju se za mesec dana), dakle, svakog meseca se njihov rad ocenjuje… Tako da moraju prvo da se potrude na nas nauče kako treba, a onda moraju da se potrude da ne daju ni veću ni manju ocenu od one koju zaslužuješ.

No, naravno, tako nešto naše Ministarstvo prosvete nije u stanju da izvede ni za hiljadu godina. Ni tako nešto niti bilo šta iole približno, jer za tako nešto treba pre svega para, a kao što znamo, u Srbiji je obrazovanje, kao i kultura, uvek zadnja rupa na svirali…

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
Не морате чекати Бојана, као тачан одговор је у збирци означен само под а).

Иначе, има и оваквих питања:

11. Прочитај текст и подвуци у њему цитат.

Дворани су у свему имитирали Луја XIV. Они су били оно што је Луј XIV хтео: сјајно опремљене, помало смешне и извештачене краљевске лутке. Луј XIV је био више од тога. Ако ми не верујеш, поновићу један део из писма које је написао свом унуку пре но што је преузео краљевску власт у Шпанији: „Сву своју пажњу посвећуј владарском послу. Пре него што донесеш одлуку, најпре добро послушај сваку страну.“ И то су стварно била начела француског краља Луја XIV, сазданог од чудне мешавине сујете, љупкости, расипништва, достојанства, безобзирности и вредноће.

(Ернест Гомбрих, Кратка историја света за младе)
To je već normalnije pitanje. Ovim pitanjem se zaista traži znanje, a ne snalažljivost i logika.

Ван мреже Чика Црни

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 16
    • Из мртвог угла
Из разговора са колегама знам да ова идеја у начелу није лоша и генерално, подржавам је. Тиме би се отворио простор за наставу језика јер је у средњошколском систему језик прилично запостављен према плану и програму, а још и више кад се у обзир узме сама наставна пракса.

Друго је питање имамо ли програм и кадар за тако нешто. Нажалост.

Што се тиче расправе о квалитету школства могао бих да кажем просто: Плаћате циганско ћемане, а за оно што плаћате свира вам Бечка филхармонија.

Пре ће бити да нам је потребна системска промена. Наиме, ако деведесет посто времена посвећујем онима који неће и не могу да науче јер ми тако налаже Закон славног Жарета Цобетовог Врлог Ученика, уместо да их оборим, где да нађем време за ону децу која заслужују сваку пажњу? Остатак времена проводим у покушајима да се изборим са папирологијом која се математички множи сваке године. Докле ће људи (и професори и ученици) трпети злостављање на часовима јер се некоме неће да стоку избаци на улицу?

Мислите ли да ће инклузија која нам се на силу гура дати неке резултате осим очигледне чињенице да ће за талентовану децу бити још мање времена? Тај принцип (инкузија) има резултате једино у теорији, у пракси доноси муку и наставницима и тој деци о којој треба да брину људи који су за то заиста и квалификовани.
Ноћас су ме походили мртви,
Нова гробља и векови стари,
Прилазили к мени као жртви,
Као боји пролазности ствари.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
Некада, није то било тако давно, знало се —  тај и тај није могао да заврши школу, па су га дали на занат (па је остао на селу, отишао у милицију…). Данас не заврши школу само онај ко се није у њу уписао. Будалаштина. Сама чињеница да се не може ни понављати разред, даје одличан мотив и за неучење и за безобразно понашање у школи. То, са друге стране, доводи и до негативне селекције професора, до попиздитиса оних који би да раде како правила струке налажу, да не снижавају ниво предавања због неколико будала које нису за школу и тако редом.
Не бих да замећем, иако то најбоље обожавамо, расправу о политици, али мислим да то није случајно.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
Испада да ће школовање бити претворено у 12 година чистог изгубљеног времена.

У мојој генерацији се још и радило, па смо кукали и плакали за факултетом када ћемо коначно радити нешто корисно и нешто за шта заиста желимо да се школујемо, а ово сад као да ће бити још горе.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
Испада да ће школовање бити претворено у 12 година чистог изгубљеног времена.

Некада давно, "пре оног рата", на селу се могло чути за неког слабуњавог, болешљивог дечака: Није био ни за какав посао, па смо га дали у школу.
У то доба се под послом подразумевало нешто "у руке", све остало је сматрано за лелемуђење и млаћење празне сламе.

Ван мреже Чика Црни

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 16
    • Из мртвог угла
Биће да сте у праву обојица, нажалост.

Има једна сјајна реченица у Драгој Јелени Сергејевној: Неће они дозволити да им тамо неки Витја поквари стопроцентну пролазност.

Они који би да раде посао поштено бакћу се глупостима и губе вољу за било чим. Слажем се да у просвети има и људи којима ту није место, има их много, али како разлучити који су? Који су параметри? Успеси? Како их измерити?

Стари систем није био савршен, али има ли таквог? Овај нови нас води у апсолутну пропаст образовног система. Какав је то побогу испит којег су сви положили? Чему све то? Чему ти папири, то време, тај рад?
Ноћас су ме походили мртви,
Нова гробља и векови стари,
Прилазили к мени као жртви,
Као боји пролазности ствари.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
Биће да сте у праву обојица, нажалост.
Стари систем није био савршен, али има ли таквог? Овај нови нас води у апсолутну пропаст образовног система. Какав је то побогу испит којег су сви положили? Чему све то? Чему ти папири, то време, тај рад?

То и мени највише боде очи. А то повлачи и питање: Који мој да учим, кад ћу положити у сваком случају?
Мора да постоји неки праг, као, рецимо, у атлетици. Квалификациона норма је (зависно, наравно, од нивоа такмичења) толико и толико сантиметара, метара, секунди. Па ако си имао доброг и савесног тренера, ако си вредно тренирао, проћи ћеш. Ако ниси, нећеш.
Па ће се ту видети и ко је какав тренер, па ће и он имати воље да се и даље труди, па ће (ако се Он ту умеша) имати и већу плату, или бар неки бонус.
Овако, већ сам то негде рекао, школе ће нам личити на оне државне школе у црначким квартовима, које виђамо по филмовима.

Ван мреже Соња

• Староседелац
  • Поруке: 1.542
Сви излазе на испит, али положиће га и ако буду имали нула бодова.
Како сада ствари стоје, укида се и пријемни за факултете.
„Морате имати неко, макар тајно место, где ћете правити глупости.
Глупост је потребна здрављу.
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
  • Поруке: 874
То би могло једино ако би тај успех оцењивао неко други. А то је практично тешко изводљиво.
Кад сам ја ишао у гимназију у целој генерацији је био само један вуковац, а данас их у сваком одељењу има по десетак. Нису данашња деца толико паметнија од некадашње, него су се критеријуми  начисто срозали. Кад би се увело то о чему ти причаш, сви би били одлични.

Ma ne mislim na to, naravno, nego na ovakve "spoljne" testove poput prijemnog ispita. A očigledno im nije teško izvodljivo organizirati jedan takav prijemni ispit svake godine u svakoj osnovnoj školi u Srbiji, jelda? Gde sadržinu testa ni đaci ni nastavnici unapred ne znaju, i gde postoji samo jedan utvrđeni ključ i sistem ocenjivanja neovisan o nastavnicima… :) Dakle, nije nimalo teško izvodljivo, samo što nikome da padne na pamet.

Ovo što kaže Bruni, i to je jedan način, recimo. Kontinuirano različiti "inspektori" i "revizori" na različite načine treba da kontroliraju i decu i nastavnike. U opštoj letargiji se svi ulijene, i deca naravno, ali i nastavnici. A moraju i jedni i drugi imati neku motivaciju da bi sistem — koji god to bio — uopšte mogao funkcionirati. A danas nemaju nikakvu motivaciju niti jedni niti drugi. Deca misle: „Koji moj da učim, kad ću položiti (i zaposliti se negde preko tatine veze) u svakom slučaju“, ali i nastavnici misle: „Koji moj i ja da se trudim, kad me niko za to niti plaća niti to ikome treba što ja radim“. A kada bi se nastavnici plaćali po učinku, a kvalifikacioni testovi stvarno nešto značili za budućnost dece kao što su nama značili, onda bi i jedni i drugi gledali da daju od sebe što više mogu. [neznam]

Како сада ствари стоје, укида се и пријемни за факултете.

Kako to? Zezaš se ili stvarno? [nesvest]
„Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune.“ (Noam Chomsky)

Тагови: