Аутор тема: Pismo i njegova uloga u društvu  (Прочитано 17542 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Pismo i njegova uloga u društvu
« Одговор #15 : 14. 03. 2011. у 15.47 »
Цитат
Пирамиде су градили слободни Мисирци, и то за плату.
А они што су их бичевали? Значи, сви филмови лажу?  :D
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
  • Поруке: 585
  • "Siitu ruto, karu tuleb!"
« Одговор #16 : 14. 03. 2011. у 15.51 »
Холивуд? Лаже? Ма немогуће  :D

Та прича о бичевањима има упоришта у мом не толико омиљеном СФ делу званом Стари Завет (сувише ми је насилно и демагошки настројено, неки су га чак називали и опијумом, мада признајем, има своје квалитете).
Baldrick, you wouldn't see a subtle plan if it painted itself purple and danced naked on top of a harpsichord, singing "Subtle plans are here again!"

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #17 : 14. 03. 2011. у 15.56 »
И да напоменем, пиво је било облигаторно сваког дана, по кило. Та традиција је сачувана у данашњих дунђера и црнотраваца, само је узнапредовала  [lol]
Baldrick, you wouldn't see a subtle plan if it painted itself purple and danced naked on top of a harpsichord, singing "Subtle plans are here again!"

Ван мреже Соња

• Староседелац
  • Поруке: 1.542
« Одговор #18 : 14. 03. 2011. у 16.09 »
И да напоменем, пиво је било облигаторно сваког дана, по кило. Та традиција је сачувана у данашњих дунђера и црнотраваца, само је узнапредовала  [lol]
Да, сад има флаша од по 2 кила :).
„Морате имати неко, макар тајно место, где ћете правити глупости.
Глупост је потребна здрављу.
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #19 : 14. 03. 2011. у 22.05 »
Е па, као и обећано…

Ево мало слика Гибеклија, и приметите да у време када то тамо постоји у Европи је следеће:

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #20 : 14. 03. 2011. у 22.07 »
А сад Гибекли :

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #21 : 14. 03. 2011. у 22.09 »
Sladak je ovaj prasac… :)

Nego, mnogo mi je teško poverovati u to što pričaš o Egiptu… Na osnovu čega to tvrdiš? Kakvo je onda društvo bilo ako ne robovlasničko?

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #22 : 14. 03. 2011. у 22.19 »
Изузетно интровертно на првом месту. Тврдим на основу чињеница, египатских законика који су сачувани, на основу огромних радничких насеља подно пирамида, на основу економских списа који су говорили колико је који радник добијао за дан рада, посебна лекарска насеља за раднике на пирамидама итд… Не треба замишљати егалитарно друштво, и те како су постојале касте, нико није смео да погледа у правцу племства, али то није била "источњачка деспотија" како се наводи. Египат, који траје 3000 година се никада није драстично ширио, нису ишли у освајања, колонизације, а одговор лежи у њиховој култури, која је била организована тако да се МААТ (космичка равнотежа која је код Мисираца била најбитнија, непроменљивост) никада не наруши… Упали би повремено у Канаан, попљачкали стоку, вино, жито, и вратили се назад на Нил…

Литература:

BAINES, J. 1996. Contextualizing Egyptian Representations of Society and Ethnicity, in: The Study of the Ancient Near East in the Twenty-First Century. The William Foxwell Albright Centennial Conference, edited by Jerrold S. Cooper and Glenn M. Schwa

KEMP, B.J. 1991. Ancient Egypt. Anatomy of a Civilisation, London - New York: Routledge.

RICHARDS., J. 2005. Society and Death in Ancient Egypt. Mortuary Landscapes of the Middle Kingdom. Cambridge: Cambridge University Press.

WILKINSON, T.A.H. 2001, Social Stratification, in: D.B. Redford (Ed.), The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt 3, 301-305. Oxford: Oxford University Press.

DAVID, R. 1996. The Pyramid Builders of Ancient Egypt. A Modern Investigation of Pharaoh’s Workforce. London and New York: Routledge.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #23 : 14. 03. 2011. у 22.35 »
Znam da tvrdiš na osnovu činjenica, ali sam htela da znam koje i šta konkretno kažu. ;)

A šta to za Spartu? Misim, niko ni ne misli da je Atina bila demokratija u današnjem smislu reči, jer je ipak bila i robovlasničko društvo, a za Spartu znam da su bili vojnički organizovani, da su im se čak i žene borile i da su bile jednake (ili barem poprilično jednake) sa muškarcima. I da su malo ali vrlo sažeto govorili (znaš ono, "Ili s njim ili na njemu" kaže majka sinu dajući mu štit pre odlaka u rat. ;) Nisu to valjda sve mitovi?

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #24 : 14. 03. 2011. у 22.47 »
Није лаконски говор добио има ни по чему  ;)
Лакeдемоњани су апсолутно гледали да што сажетије говоре. Чувен је одговор Ксерксу када тражи предају Спартијата и предају оружја, да се шаље само - Дођи и узми. А жене су фактички управљале свиме у Спарти, мушкарци су стално били у својим клубовима (војничка удружења, не кафићи  :D ). Због тога су Спартанце остали Грци називали мање мушкарцима, јер су и жене имале школовање и право својине. А да су ишле у рат, то и нису, то су мала претеривања.

Писао сам радове на ту тему, око жеље државе да убије било какву самовољу, јер је држава одавно прерасла организацију индивидуа који се заједно боре за опште добро. Држава организује индивидуе да се боре за државу. Спарта је потпуно успела у томе. Нема слободне воље, живи се и умире само за Спарту, не за себе. Због тога је SS преузео у потпуности спартански модел организације, образовања и идеологије. Али су сви били једнако безвредни у том неком погледу.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #25 : 14. 03. 2011. у 22.53 »
Цитат
Да већина Европљана потиче од канибала.
Pa manje više, svi potičemo, zar ne?

Цитат
Да Персија није била робовласничка по уређењу, као ни Египат,
Ovo već rekoh, dovodi me u mali zbun. Još uvek mi nije jasno ako nisu bili robovlasničko društvo, kakvo su onda društvo bili? Jeste, radili su za platu ali mi je teško poverovati da su imali socijalno i da ih je poslodavac mazio i pazio. Eksploatacija sigurno nije izostajala, jer da jeste, ne bi oni u ono doba uspeli da izgrade piramide i sfinge koje i dan danas stoje na istom mestu…
Цитат
да Римско царство никада није пропало,
Dobro, ovo zavisi od ugla gledanja. Rimsko carstvo je nastavilo da živi kroz Istoćno rimsko carstvo koje je mnogo vekova kasnije bilo nazvano Vizantija. To mi ne deluje totalno sumanuto, sve zavisi iz kog ugla gledaš.
Цитат
да су Турци наставак Византије,
Da, barem su oni to pretendovali da budu. Opet, kažem, zavisi kako gledaš.

Цитат
да се православна црква заправо зове православна католичка црква,
I ovo mi je poznato, jer pojmovi pravoslavna i katolička, ortodoksna, sve to znači jedno te isto, tj. pravoverna, koja se prklanja nikejskoj dogmi, za razliku od raznoraznih arijanaca, nestorijanaca, monofizita itd.

Цитат
да Мексико има континуитет државности преко 500 година под тим именом (са истим главниом градом, Теночтитланом, сада Мексико Сити), само се некада изговарало Мешика
O da, ja to znam. I svaka čast za ono Č u Tenočtitlanu. Obično ljudi koji nisu od struke greše, pa transkribuju kao Tenoćtitlan. ;)
Цитат
и да су имали обавезни школски систем и социјалну заштиту пре него су Еврољани крочили у Нови Свет,
а да су и даље фурали веровања да сунце излази зато што некоме ишчупаш срце,
Da, znam ponešto od toga, ali to je neka sasvim druga kultura, i ako su čupali srca to ne znači da su bili divljaci. Fora je što danas ljudi gladaju na druge kulture previše usko, i iz ugla čoveka 21. veka, pa je onda normalno da im Inke i Asteci izgledaju kao obični divljaci. A nemaju pojma koliko greše…
Цитат
а и да су ти којима су срца чупана ишли добровољно…
Hm, ovo mi baš nije najjasnije. Elem, koliko ja znam, Asteci su uglavnom žrtvovali ratne zarobljenike, i ratove su uglavnom vodili radi "nabavke žrtvenih jaganjaca", tako da kad su videli da Španci zapravo UBIJAJU svoje protivnike u oružanim sukobima, bili su zaprepašćeni njihovim divljaštvom (obratiti pažnju! :)), jer im je bilo nepojmljivo da neko tako olako baca u đubre živote koji bi mogli da se iskoriste za žrtvovanje i da na taj način izbegnu potrebu da žrtvuju svoje ljude.

Цитат
А цело то време Кина примењује непромењени систем владавине под другим именима неких тричавих 6000 година и смеје нам се свима. Све подлеже тренутној политичкој слици, и све је тренутни политички конструкт, ми и они, дивљаци и цивилизовани, бинарни систем…
Hm, ovo mi nije teško poverovati… :)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #26 : 14. 03. 2011. у 22.56 »
Цитат
А жене су фактички управљале свиме у Спарти, мушкарци су стално били у својим клубовима (војничка удружења, не кафићи  biggrin ). Због тога су Спартанце остали Грци називали мање мушкарцима, јер су и жене имале школовање и право својине. А да су ишле у рат, то и нису, то су мала претеривања.
Dobro, možda sam se i ja malo zanela. Ne, nisu išle u rat, ali znam da su imale poprilično revolucionarno dobar položaj u odnosu na žene u drugim grčkim gradovima. Ne znam ja mnogo o tom periodu, mene lično više interesuje srednji vek, tako da je vrlo moguće da sam i ponešto omanula…

Nego, nešto mi je teško poverovati da su Spartanci bili "manje muškarci" nakon "300"… ;)

BTNJ, čestitam, postao si član… Svaka čast, u rekordnom roku… :)
« Последња измена: 14. 03. 2011. у 22.58 Бруни »

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #27 : 15. 03. 2011. у 00.00 »
Цитат
Ovo već rekoh, dovodi me u mali zbun. Još uvek mi nije jasno ako nisu bili robovlasničko društvo, kakvo su onda društvo bili? Jeste, radili su za platu ali mi je teško poverovati da su imali socijalno i da ih je poslodavac mazio i pazio. Eksploatacija sigurno nije izostajala, jer da jeste, ne bi oni u ono doba uspeli da izgrade piramide i sfinge koje i dan danas stoje na istom mestu…

Пирамиде нису биле само симбол моћи, већ начин да се у сушном периоду народ занима и да троши вишак производа, а да се не користи вишак енергије на то да се размишља како неки могу горе, а ја и Жуга ни на море…

Цитат
Dobro, ovo zavisi od ugla gledanja. Rimsko carstvo je nastavilo da živi kroz Istoćno rimsko carstvo koje je mnogo vekova kasnije bilo nazvano Vizantija. To mi ne deluje totalno sumanuto, sve zavisi iz kog ugla gledaš.

Нисам мислио на Ромејско царство (мада, и на њега), већ на хришћанство, Ius civilis, сенат, еконимију итд. То што се запад фрагментисао, и што сада ту живе неки други људи, то не мења, суштинске установе, које су све римске.

Цитат
Da, barem su oni to pretendovali da budu. Opet, kažem, zavisi kako gledaš.

И били су, то јест јесу, промењена је само вера и језик, и незнатно култура. Ромејско царство је под јаким утицајем истока још од поновног уједињења после проклетог крсташког освајања Константинопоља. Турци су дошли у Малу Азију током VIII века, и тада су de facto припадници културног круга степе, припадају монголоидном антрополошком типу, живе у јуртама. Да ли Турци из XV века имало личе не њих?

Цитат
Hm, ovo mi baš nije najjasnije. Elem, koliko ja znam, Asteci su uglavnom žrtvovali ratne zarobljenike, i ratove su uglavnom vodili radi "nabavke žrtvenih jaganjaca", tako da kad su videli da Španci zapravo UBIJAJU svoje protivnike u oružanim sukobima, bili su zaprepašćeni njihovim divljaštvom (obratiti pažnju! smiley), jer im je bilo nepojmljivo da neko tako olako baca u đubre živote koji bi mogli da se iskoriste za žrtvovanje i da na taj način izbegnu potrebu da žrtvuju svoje ljude.

Да, било је је заступљено жртвовање заробљеника, али само шпански извори говоре о томе као да их ови угњетавају. поента је била да је часније бити жртвован боговима, него загинути током битке. Сетимо се само Јапанаца који нису имали појам ратних заробљеника, зато што је то нечасно. Фрејзер то лепо описује све у "Златној Грани", сетимо се само краљице кукуруза. А за Теночтитлан, хвала  :D Мало сам се бавио Астецима и њиховим друштвом.

А о родном идентитету Спартанаца је узалудно расправљати, јер не подлеже нама познатим категоријама  :D Они су подржавали хомосексуалност у редовима војника, само зато што су љубавници жешће бранили једни друге у биткама, а морали су да имају жене и да праве децу, јер ако то не бви успели казна је била смрт, потпуна психопатологија. У светој тебанској чети је сваки припадник МОРАО да изабере "ментора" из тог разлога.

Али, да, у грчком свету су жене биле најслободније у Спарти.

Цитат
BTNJ, čestitam, postao si član… Svaka čast, u rekordnom roku…

Хвала, мило ми је ем драго  :D

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #28 : 15. 03. 2011. у 00.12 »
Nego, odosmo ti i ja u stranputicu. Sve je ovo lepo i krasno, ali ja još nikako da shvatim kako to pismo favorizuje eksploataciju čovečanstva. Ok, diskovi s Krita su u stvari samo prozaično zbrajanje krava i volova, ali i dalje mi izmiče veza između trgovačkog računa i eksploatacije. Osim, naravno, što trgovci koriste pismo da bi sveli svoje račune…

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #29 : 15. 03. 2011. у 00.21 »
Цитат
Да, било је је заступљено жртвовање заробљеника, али само шпански извори говоре о томе као да их ови угњетавају. поента је била да је часније бити жртвован боговима, него загинути током битке. Сетимо се само Јапанаца који нису имали појам ратних заробљеника, зато што је то нечасно.
OK, ali, ja čitah negde ne mogu se setiti gde, da su svi ti narodi koji su živeli na Jukatanu i Meksiku (ne samo Mešike, od kojih su valjda nastali Asteci, nešto se sad baš ne sećam ovako napamet), da se zaista uopšte nisu ubijali u ratovima između sebe, a da su stalno ratovali, i da je u velikoj većini glavni razlog bio uprpavo hvatanje zarobljenika za žrtvovanje… S druge strane, o Astecima se uglavnom i zna preko onog što su Španci ostavili (nakon što su im popalili sve kodekse, naravno), usmena predanja koja su zabeležena tamo negde u 18. veku, ako se ne varam. Ne znam koji drugi izvori mogu da postoje osim tih retkih kodeksa, koji bi bili najbliži izvornim delima. S druge strane, ima dosta zapisa koje su ostavili španski konkistadori i sveštenici koji su učestvovali u Konkisti, ali to je neka sasvim druga priča…

Тагови: