Аутор тема: Шнала ми је у собу или у соби  (Прочитано 40247 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже NouvelleVague

• Старији члан
  • Поруке: 239
Одг.: Шнала ми је у собу или у соби
« Одговор #15 : 26. 04. 2011. у 00.52 »
Омрзла сам српски језик јер са децом раде тако безобразни људи који уопште нису желели да раде са децом. И уместо да исправе, лакше је исмејати дете, још му на нос натрљавати што је из тог села, и наравно кечина ко врата. И онда како је могуће да ти имаш петицу из енглеског, .. Ај донт ноу! Можда што си ти заузета трачевима из зборнице.

Нувел је из Јужног Баната :Д одрасла са прабабом која је из Лесковца поред Мелнице (која је поред Метровца на Млави, другим речим Влајна, остатак породице је шатро српско са веома лошом граматиком, осим једне особе али дуго година је живела ван Србије па је испала из тока дешавања а и тамо је била окружена неким нашим људима тј. Власима и то вам је читав један бућкуриш и не знам који першун ме је уопште терао да уписујем језике уместо да се здам у цртање у коме сам баш била ко риба у води, но.. )

Тако да.. Зато ме тај осећај вара понекада, изостане из разлога што ми се помеша оно што научих из књиге, потом оно што чујем у свом селу, затим разна исмејавања када ја нешто изговорим и онда као шта је правилно, како ја то изговарам и ту следи цео монолог у мојој глави. Зато почињем да лудим.

ахаха гле.. ахахаха Чек.. ахахаха лол Е, баш тако се говри код мене Тајо ми је Црногорац, прабаба била Влајна, једна њена кћерка исто тако, деда Србијанац, али џаба.. и да не дужим даље пошто имам повећу породицу.. Нико не говори правилно… И зато се тата и ја стално качимо.. Да сам уписала математику, вероватно да бисмо слагали савршено -.-

Мени остаје да премлатим све те квази учитеље, наставнике, професоре, а онда сву ону децу која знају само да се подсмевају другима а никако да помогну, објасне шта је ту смешно. Још горе када ми је рекла једна особа да граматика није битна, већ само читање.. Реко’ "Да, душо, али то само прикупљаш речи, богатиш речник, али дај ти онда тој особи да ти она мења падеже, да зна на кога се шта односи, а када ти дође превођење.. Куку и леле. " И тако се ја изнервирам. И зато сам да се одвоје ове 2 ствари и да имамо посебан предмет граматика и посебан предмет књижевност. И онда ће онај који је студирао лепу књижевност и српски језик, предавати током целог живота само књижевност, а онај ко је студирао језик и књижевност, предавати само језик и лепо нам то испредавати. И онда неће нико да пати и бити осакаћен због нечије веће љубави према неком одређеном делу из тог предмета.

(јоој.. баш имам жељу ових дана да неке професоре пропустим кроз шаке или да их макар убацим у круњач па да виде мало сеоске културе. (Хвала вама, али сам јако бесна на неке људе, поготову после оних ствари које чух пре пар дана)).

Дакел ја бих рекла- Шнала ми је у соби.
Не знам зашто али грешим - Код коли сам. Код коли је. Уместо кола.
А Идем У Гај. Предаје у Гају или Гај? Идем у центар? У центру сам.

Има још неких примера, само што не могу сада да се сетим.
Недостајеш и питам се да ли си на небу, да ли си добро и када ћу моћи опет да ти седнем у крило и како даље без тебе и твојих савета и твог загрљаја који брише све лоше што човек доживи?

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
    • Српски ми је матерњи језик
« Одговор #16 : 26. 04. 2011. у 20.08 »
Кола је плуралија тантум средњег рода, па је промена кола — кола — колима — кола — кола — колима — колима (мења се као врата — ако ту именицу лепо мењаш по падежима, води се њоме).
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже NouvelleVague

• Старији члан
« Одговор #17 : 26. 04. 2011. у 20.12 »
I tu ima "Kod vrati."

[bag] Treba mi bomba da se dignem u vazduh.
Недостајеш и питам се да ли си на небу, да ли си добро и када ћу моћи опет да ти седнем у крило и како даље без тебе и твојих савета и твог загрљаја који брише све лоше што човек доживи?

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
« Одговор #18 : 26. 04. 2011. у 20.20 »
Де, де, није смак света. :) Стално вежбај и урезаће ти се у подсвест. До пре пет-шест година сам и ја говорио *ја би, ми би, ви би уместо правилног ја бих, ми бисмо, ви бисте, под утицајем средине, чак ми није деловало ни неграматично, па сам натерао себе да употребљавам правилне облике и након неких месец дана су се урезали у подсвест.

Ако ти је лакше, упамти да се у свим падежима измењују само облици кола и колима (тј. врата и вратима), а језички осећај би ти требао рећи у ком падежу који облик иде.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #19 : 26. 04. 2011. у 20.31 »
I ne zarezuj ništa što ti kaže cimerka. :hehe: Vidiš da te pogrešno uči…
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже NouvelleVague

• Старији члан
« Одговор #20 : 26. 04. 2011. у 20.49 »
Da.. jezicki osecaj.. bas ga imam, obdarena sam jezickom vestinom kao …. uff.. Ne, nego ponekada stvarno tako stanem i opsujem i pitam se sta ja ovo radim? Pa neki osnovac zna mnogo bolje do mene, a ja gresim u osnovnim stvarima. Ne da je sramota, nego treba da stavim kesu na glavu i da je ne skidam sa iste.
A jos kada se doda na sve to da cu sutra da prevodim, da pricam sa ogromnim brojem ljudi i da cu raditi i sa decom (mada mi se ta zelja gubi iz godine u godinu i bacila bih jednu veliku nuklearnu bombu ili pak pretvorila sebe u neku pticu i otisla u neku prasumu i cucila na nekom drvetu i suncala se -.- ).

A valjani nam profesori, nastavnici.. Mali broj radi kako treba i na kraju i oni posandrcaju. A plus sto ne je vecina sljam od ljudi… Tuga, tuga. Zalupiti jedinicu i to je to. A tek direktorica.. grrrr frrr

A primetila sam da se ponekada u govoru ne cuje dobro H, potom izgovaraju J izmedju I i O, CSTVO u recima poput ljudstvo. BoMbona je BoNbona i tako dalje. Ali to je uticaj okolnih glasova (ovu fonetiku ima da doktoriram) i cesto cujem da skidaju zadnje suglasnike M, H, F…

I znam kada odem kuci i opet prospartam, opet cu krenuti isto i onda mogu slobodno da odsetam do Dunava..

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #21 : 26. 04. 2011. у 21.09 »
Nuvel, nije toliko nemoguće naučiti ispravno govoriti. Oni koji nisu imali sreću da se rode u kraju ili porodici u kojoj se govori pravilno, oni su naučili čitanjem. Što više čitaš, brže ćeš se navići na ispravan govor. Naravno, treba se malo i svesno truditi, kao što je rekao Šomi, ali mislim da u početku se trudiš više, a onda sve manje i manje, da bi na kraju potpuno prestala da se trudiš i počela bi da automatski govoriš pravilno.

Zamolila bih te samo jednu stvar, bi li se u svojim postovima ipak držala teme, jer ok da u ponekom postu malo odlutaš, ali brate odlutaš u svakom i to poprilično, i malo je teško za čitanje i razabiranje bitnog od nebitnog ;)

Ван мреже NouvelleVague

• Старији члан
« Одговор #22 : 26. 04. 2011. у 21.26 »

A ono za Gaj? Idem u Gaj. On predaje u Gaju?
« Последња измена: 26. 04. 2011. у 23.13 Бруни »

Ван мреже Luče

• Староседелац
  • Поруке: 794
« Одговор #23 : 26. 04. 2011. у 21.28 »

Ван мреже NouvelleVague

• Старији члан
« Одговор #24 : 26. 04. 2011. у 21.31 »
Sad doduse ne znam ni ja sama sta sma rekla. Sve mi se pobrkalo. Navikla sam da uvek imam objasnjenja kada bivam ispravljena ili bar da ja trazim objasnjenje putem gramatike zasto je to tako, a ne zato sto se to tako prica.

Sedim na grani? U posti sam? Dzemper je na grani?

Ван мреже Luče

• Староседелац
« Одговор #25 : 26. 04. 2011. у 21.35 »

[da]

Ван мреже Шоми

• Саркастични згубидан
  • Староседелац
« Одговор #26 : 26. 04. 2011. у 21.38 »

Па да, седиш на грани, онда се сетиш да си заборавила да пошаљеш писмо и док тако чекаш у пошти, приметиш да ти се џемпер закачио и остао на грани. :)

Ван мреже NouvelleVague

• Старији члан
« Одговор #27 : 26. 04. 2011. у 21.54 »
aaaaa Ne prolazi to kod mene xD  :D Tako su probali da pamtim brojeve bitaka pa se napravi neka prica. Ja to sve uz pomoc slika pamtim ili nekih mojih sema koje ni ja sama ne mogu da provalim nakon par godina.

Odleteo je na granu. Idem u sobu. U sobi je/sam. Gde su kljucevi? U sobi. A ovo- Pogledaj u sobu.

Mislim da treba da gledam glagole. Ne znam zasto se vezujem za predloge. I onda valjda hocu da ih uparim, hocu da mi zvuce kao u italijanskom i francuskom, sve nesto melodicno, u rimi…

Stoundar, ja sam vise da se sili, i kada pricamo sa nekim opusteno, da govorimo gramaticki ispravno, jer se ono lose tako lako ureze u nas govorni sistem, predje nam u naviku. Do pre 2 godine ja sam reeeetko kada psovala, a sada… To mi je uzrecica. I pre sam ja kao mala to radila, pa je onda krenulo sa vockama i povrckama pa se vremenom sve to stabilizovalo. Okolina zna tako da utice i da upropasti sve.

Potom, moju profesorku fasciniraju deca iz FR jer oni sve skracuju u pisanju i govoru. I meni to uopste nije pomoglo u ucenju fr. . Izmisljaju se nove reci koje veze sa vezom nemaju (mozda i imaju, ali ja ne nalazim povezanost) ili skroz ispreturaju slogove. I onda se to tako uvuce u govor i onda deca polako postaju odrasli i ode ti srpski jezik u tri pokvarena persuna. A najteze je ispraviti neispravno nego nauciti onog koji ne zna jos uvek.

Zivim sam primer koliko me je govor ljudi oko mene iskvario, a imala sam recimo super pisane sastave, cak sam i na pocetku internet zivota pisala prelepo, cak i vodila racuna o interpunkcijskim znacima. Ali vremenom uticaj se uvukao i u pisanje. Tako da… Ono sto se ne neguje, umire.

U pisanje/pisanju? Uvrteo u glavi/glavu? Vrti mi se u glavi. >.<
« Последња измена: 26. 04. 2011. у 22.00 NouvelleVague »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #28 : 26. 04. 2011. у 21.59 »

Па да, седиш на грани, онда се сетиш да си заборавила да пошаљеш писмо и док тако чекаш у пошти, приметиш да ти се џемпер закачио и остао на грани. :)

A pre toga si išla u poštu, i odlučila da ipak ne sečeš granu na kojoj sediš…

Цитат
U pisanje/pisanju? Uvrteo u glavi/glavu? Vrti mi se u glavi. >.<

Uvrteo je u glavu da je u pisanju pismenih sastava najbolji.
« Последња измена: 26. 04. 2011. у 22.06 Бруни »

Ван мреже Luče

• Староседелац
Одг.: Одг.: Шнала ми је у собу или у соби
« Одговор #29 : 27. 04. 2011. у 00.48 »
A ovo- Pogledaj u sobu.

- Kad se nađeš u hodniku, pogledaj u sobu, a onda se okreni udesno i kreni ka kuhinji!

- Jesi li videla gde moju maramu?
- Pogledaj u sobi! (U stilu potraži je u sobi.)

Тагови: