A zašto je to tako? Zašto npr. nama Srbima izgovor nije toliko veliki problem kao Špancima? Pa TV i filmovi. Ja sam 100% ubeđena u to. Srbima svakodnevno od malena engleski svesno ili nesvesno ulazi uvo, dok Španci engleski čuju samo na časovima.
Не бих се баш сложио да је до филмова, већ има везе и са артикулационим базама и нашим изговором, како мислим да ми можемо прецизније чути мале разлике, управо због ригидног изговора којим ми баратамо, који се веома лако прилагођава генерално свим индо-европским језицима. Међутим, када говорници енглеског или шпанског покушавају да изговоре наше т, на то можете да заборавите, јер увек испада тх или д. А не дај Боже да требају да изговарају индијско аспирирано т, које ни не чују као одвојен звук, већ га перципирају као акцент, а то спада већ у домен структуралне лингвистике, јер неки гласови једноставно нису распрострањени међу одређеним групама и тешко се перципирају (као што сви, али апсолутно сви говорници са шпанског говорног подручја, из неког разлога никада не могу да изговоре burial како треба, бећ увек, у 99% случајева кажу бјуриал са екстремно наглашеним ј које, како је Бруни описала, звучи као грабуљање по ушима). Е сад, и наши људи имају проблема са појединим индијским звуковима, јер говорни апарат ради на одређене начине који нису присутни у српском (за поједине гласове, као на пример за то т, језик мора да пипа меко непце док се аспирацијом производи звук, што је лако извести за само тај један звук, али у говору, ијао мајко).
А што се тиче латинских вицева, не бих их ја узимао здраво за готово, јер је једна од главних римских агенди била да направе оријентализирајући дискурс о свима који нису или у границама SPQR или нису "прави" Латини, тако да стално имамо те пежоративне описе, досетке, вицеве, шале и комике које све имају за план да дехуманизују робове, и покажу њихову "природну" позицију међ римским друштвом. БТЊ, у овоме Источно римско цартсво осваја неприкосновено прво место, са описима Словена како, цитирам, "ждеру женске дојке пуне млијека, и разбијају одојчад о стене као штакоре". Можда би могли и да помислимо из таквих извора да су Словени били заиста мешавине Фреди Кругера и Господара Пакла да не постоје и арапски извори из истог времена који приказују мало друкчију слику…