Аутор тема: B92: "Ćiriličari" izbacuju latinicu?  (Прочитано 31897 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: B92: "Ćiriličari" izbacuju latinicu?
« Одговор #30 : 1. 11. 2012. у 21.14 »
To se isto dešava i sa drugim latiničnim slovima iz drugih jezika, zar ne?
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Миланче

• Староседелац
  • Поруке: 320
  • Родно место: Петроварадин
« Одговор #31 : 1. 11. 2012. у 21.27 »
Знате, мени је толико жао што наш језик није толико компликован као енглески и француски што се тиче спелинга. Живо ме интересује шта би људи радили да морају да памте како се нека реч пише, а не ми морамо и нешто најлакше да искасапимо. И даље ми није јасно зашто се у Србији (7 милиона) не може куцати ћирилица на мобилном (на нормалним телефонима), а у Македонији (2 милиона) може. Исто тако ми није јасно како просечан Рус, Украјинац, Белорус, Казахстанац може да састави поруку у 70 карактера, а нама треба 140 и већ колико…

Иначе, мени на факултету пријаве пишу на латиници, и ја кад испуњавам име и презиме пишем ћирилицом, у виду протеста јер ми шалтеруша стално преврће очима. Исто тако ми није јасно како нема ни једна књига/литература на мом смеру из математике на ћирилици или уопште на математици, а пазите ово књига „Рачуноводство“ за Економски факултет је на ћирилици и један од аутора је професорица под именом Ђерђи Петкович. Мислим, шта рећи, коју послуку поорати…

Ван мреже Миланче

• Староседелац
« Одговор #32 : 1. 11. 2012. у 21.32 »
А иначе не прође ни месец дана, а да не прикажу ћирилицу у лошем светлу. Тако смо имали вест да је директор или шта већ Културног центра у Новом Саду смењен јер је ставио таблу на латиници што уопште није истина. Та табла је само један од изговора јер се власт у Новом Саду прекомпоновала и стари директор добио шут карту, јер је у Србији логично да нова власт ставља своје људе. Али наравно, људи осули паљбу са све узвицима: „Шта ће ћирилица у Новом Саду?“.

Ван мреже Миланче

• Староседелац
« Одговор #33 : 1. 11. 2012. у 21.37 »
И молим да тему не закључавате јер се не свађамо. :) Иначе, коментар с б92:
ja više volim latinicu jer mi je zgodnija za pisanje i kucanje na tastaturi, a ćirilicu polako počinjem da mrzim zbog ultradesničara i nepismenih navijača na forumima koji je forsiraju po svaku cenu da bi ispali veći srbi.

Али ово ме толико изнервира, стигао је да напише зарез али за велико Ј на почетку реченице није имао времена.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #34 : 1. 11. 2012. у 21.40 »
SMS poruke uopšte po pravopisu, pa još na ćirilici, upravo je oblik uštogljenosti tipa u svečanoj haljini na fakultet. Neka Bruni kaže kako Španci pišu SMS — svuda se to piše maksimalno svedeno i mimo pravopisnih pravila, jer je to najneformalniji oblik pisane komunikacije.

Ja ne razumem, jel se ti, Milanče, ljutiš što neko više voli da ima 160 karaktera nego da piše ćirilicom, pa u tom smislu "kako može Rus, Ukrajinac, Kazahstanac…"?

Nije mi jasno ni čemu ljutnja na nekog ko bojkotuje velika slova, opet u jednoj krajnje neformalnoj situaciji. It’s a free country, you know. :)
« Последња измена: 1. 11. 2012. у 21.48 vukvuk »

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #35 : 1. 11. 2012. у 21.49 »
Ja ih pišem kao ove forumske, a otkad koristim iPhoneovu darni-tastaturu, sve sa dijakriticima i posebnim znakovima. [da]

Ван мреже Миланче

• Староседелац
« Одговор #36 : 1. 11. 2012. у 21.50 »
SMS poruke uopšte po pravopisu, pa još na ćirilici, upravo je oblik uštogljenosti tipa u svečanoj haljini na fakultet. Neka Bruni kaže kako Španci pišu SMS — svuda se to piše maksimalno svedeno i mimo pravopisnih pravila, jer je to najneformalniji oblik pisane komunikacije.
Јасно је мени то. Знам да Шпанци скоро увек користе К уместо QU или К уместо C. И то је разумљиво, хоће што пре да напишу поруку и да скрате. Али у чему је проблем да ја такву прилику имам и на ћирилици. Ко каже да ја не могу да направим правописне грешке у ћирилици: о5, 5так, 6и6ање, 4вртак,ошли (хоћеш ли), итд.

Ван мреже Миланче

• Староседелац
« Одговор #37 : 1. 11. 2012. у 21.53 »

Ja ne razumem, jel se ti, Milanče, ljutiš što neko više voli da ima 160 karaktera nego da piše ćirilicom, pa u tom smislu "kako može Rus, Ukrajinac, Kazahstanac…"?

Nije mi jasno ni čemu ljutnja na nekog ko bojkotuje velika slova, opet u jednoj krajnje neformalnoj situaciji. It’s a free country, you know. :)
Не, љутим се што ја немам прилику уопште да користим тих 70 карактера на ћирилици и остали који би хтели, други људи нек пишу у зависности од буџета.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #38 : 1. 11. 2012. у 21.53 »
Misliš zašto operateri ne promene kodiranje tako da i za ćirilicu imaš 160 karaktera? Jesi li siguran da je to moguće? Da li stvarno Makedonci imaju 160 karaktera za poruke na ćirilici?

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #39 : 1. 11. 2012. у 21.54 »
Не, љутим се што ја немам прилику уопште да користим тих 70 карактера на ћирилици и остали који би хтели, други људи нек пишу у зависности од буџета.

Kako nemaš priliku?

Ван мреже Миланче

• Староседелац
« Одговор #40 : 1. 11. 2012. у 21.56 »

Kako nemaš priliku?
Немам „паметни“ телефон, а 160 карактера ме не занима. Значи, ја бих само желео да постоји опција да се у Србији могу слати поруке ћирилицом на обичним телефонима, па макар само ја слао.

Ван мреже Миланче

• Староседелац
« Одговор #41 : 1. 11. 2012. у 21.58 »
Misliš zašto operateri ne promene kodiranje tako da i za ćirilicu imaš 160 karaktera? Jesi li siguran da je to moguće? Da li stvarno Makedonci imaju 160 karaktera za poruke na ćirilici?
Не, имају 70 или 71, нисам скроз сигуран.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
« Одговор #42 : 1. 11. 2012. у 21.59 »
Pređi na najjednostavniji smartfon.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #43 : 1. 11. 2012. у 22.01 »
Немам „паметни“ телефон, а 160 карактера ме не занима. Значи, ја бих само желео да постоји опција да се у Србији могу слати поруке ћирилицом на обичним телефонима, па макар само ја слао.

Pa, postoji opcija, problem je do tvog telefona. Ja čak imam Android telefon, ali sa standardnom tastaturom ne mogu da kucam naša slova (na latinici) čak ni kad mi trebaju.

Ван мреже Миланче

• Староседелац
« Одговор #44 : 1. 11. 2012. у 22.03 »
Pređi na najjednostavniji smartfon.
Могу ја прећи али није то то. Правда за ћирилицу на обичним мобилнима.

Тагови: