Аутор тема: B92: "Ćiriličari" izbacuju latinicu?  (Прочитано 31884 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Stoundar

• Староседелац
  • Поруке: 3.048
Одг.: B92: "Ćiriličari" izbacuju latinicu?
« Одговор #60 : 1. 11. 2012. у 22.42 »
Današnja tehnologija postepeno rješava vaše probleme, a vi se žalite na jučerašnju. Izvinjavam se ako zvučim previše pragmatično. Nemojte ništa zaključavati, nastojaću da se isključim iz rasprave.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
    • Српски ми је матерњи језик
« Одговор #61 : 1. 11. 2012. у 22.46 »
Да се борим против вретењача… нећу, хвала. Па после да изађем у новинама као онај чича што је тражио да му на пасошу пише ћирилицом и енглеском транслитерацијом име и презиме! Али да пишем у теми о овоме, хоћу, док имам права на то.

Ma naravno da imaš prava, ali ako već studiraš ekonomiju, jasno ti je da je to najpre stvar tržišta: ljudima jednostavno nije dovoljno stalo da imaju podršku za ćirilicu na svojim telefonima, zato je proizvođači nisu ni obezbedili. Kada bi ljudima bilo više stalo, ili kad bi postojala uredba vlade o tome da se takva podrška mora obezbediti za telefone koji se uvoze u Srbiju, oni bi je obezbedili. Ali veruj da bi jedino postigao da nam telefoni dolaze još skuplji sa takvom nekom uredbom. :)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
« Одговор #62 : 1. 11. 2012. у 22.48 »
Neka Bruni kaže kako Španci pišu SMS — svuda se to piše maksimalno svedeno i mimo pravopisnih pravila, jer je to najneformalniji oblik pisane komunikacije.
Pišu izuzetno skraćeno.  Que pišu kao ke ili izostavljaju samoglasnike (kojih ima vrlo mnogo u španskom) i sl. SMS poruke zaista ne bi trebalo da se uzimaju u obzir, jer je tu bitna komunikacija i njena brzina, ne pravopis. Ali internet je po meni barem, nešto sasvim drugo. Tu ipak treba malo paziti kako se piše. Ako ti je uopšte stalo, naravno. No, da ne bude da samo grdim Srbe, Španci nisu ništa bolji. Ponekad mi se zaista smuči kad vidim koliko su neki nepismeni —  LL umesto Y, B umesto V, haber umesto A VER, i mnogo toga drugog, da ti se kosa digne na glavi. Hispanoamerikancima dodaj još pisanje S umesto C ispred A, O, U, i sl…

Evo ovde imate kako izgledaju neke reči:
http://es.wikipedia.org/wiki/Diccionario_SMS#Escritura

Ovde se nalazi rečnik SMS:
http://www.diccionariosms.com/contenidos/

A ovde evo nekih članaka o tom fenomenu:
http://suite101.net/article/el-lenguaje-sms-inventado-por-los-jovenes-y-repudiado-por-todos-a60516
http://elpais.com/diario/2008/01/21/radiotv/1200870004_850215.html
http://conciencia20.pd2.iup.es/2011/02/17/cara-y-cruz-del-uso-del-lenguaje-sms/

Uglavnom se polemika vodi da li se radi o revoluciji jezika ili njegovom uništavanju. Dakle, ništa novo.  :hehe:
« Последња измена: 1. 11. 2012. у 22.54 Бруни »
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.281
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
« Одговор #63 : 1. 11. 2012. у 22.53 »
Па добро, бар си се испразнио. А иначе се слажем с Вуком и Стоундаром; узмеш најједноставнији Андроид и решиш проблем. Све остало се већ сматра застарелим. Иначе, ја досад не видех ниједан такав телефон са ћириличким интерфејсом. Увек је то латиница, па сходно томе је и тастатура на латиници. На Андроиду је такође латиница по дифолту, али постоје разне апликације са Гугл плеја које ти нуде подршку и за ћирилицу. Тако да ту већ имаш могућност избора.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.851
« Одговор #64 : 1. 11. 2012. у 23.14 »
Pa, postoji opcija, problem je do tvog telefona. Ja čak imam Android telefon, ali sa standardnom tastaturom ne mogu da kucam naša slova (na latinici) čak ni kad mi trebaju.

Kad malo duže držiš slovo pritisnuto na Androidu, trebalo bi da dobiješ dodatne znakove sa dijakriticima, među kojima su i naša slova. Probaj, nisam siguran da li još nešto treba podesiti.

Kod mene na firmećem Blekberiju(sic), kada je uključen češki (jer našeg nema), naša slova se dobijaju kada jednom rukom držiš taster C, a drugom vrtiš onaj njegov kursor. Jedva sam to provalio…

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #65 : 2. 11. 2012. у 01.02 »
Šta je ovo? Svaštara ili Jezik je ogledalo duše? Ajde brzo se vratite na temu inače je bacam celu celcatu u Svašta i ništa pa mi tamo oftopičite do mile volje.

Ван мреже kriket

• Млађи члан
  • **
  • Поруке: 49
  • Говорим: Енглески
B92: "Ćiriličari" izbacuju latinicu?
« Одговор #66 : 2. 11. 2012. у 07.01 »
На Ајфону, с ког управо пишем, подршка за српску ћирилицу је уграђена у оперативни систем од почетка, а уређај се званично не увози у Србију. Значи тастатуре које су ми активне на телефону су исте као и на компу - српска ћирилица и српска латиница. Примарни проблем са мобилним телефонима који не подржавају српску ћирилицу код нас није тај што је држава оманула у стандардизовању захтева за увознике (мада је вероватно и ту оманула), већ зато што је 99% мобилних телефона у продаји потицало из шверца те су они по правилу (сећајући се Нокија које сам раније имао) подржавале ЕУ језички сет, а било је и оних са арапским менијима па се дешавало да неко укључи арапске меније па не може да нађе где се враћа на енглески.

Треба разјаснити да СМС поруке "вреде" једнако 70 карактера било да пишеш латиницом са дијакритицима било ћирилицом. То је питање кодног распореда, као што је већ неко навео где и ћирилица и гајевица потпадају под Unicode, и то нема везе са оператерима, државом и сл. то је једноставно технички стандард, и ако ти порука изнесе до 70 карактера можеш да пишеш како желиш.

Има један проблем са латиницом који нико није приметио, а то је да деца у школи ипак још увек прво уче ћирилицу (ако се не варам), а разни издавачи штампају неке образовне књиге или чак и дечију литературу (бајке, басне, сликовнице, бојанке итд.) на латиници. Ту је додуше још и најбоље стање па је већина тих ствари ипак на ћирилици, у складу са оним што деца уче у школи. Но било је примера да издавач неку енциклопедију која је намењена школском узрасту, штампа на латиници. То је по мени, иако је дозвољено (може да штампа и на кинеском ако хоће), потпуно непримерено, јер литература која је образовна, а намењена или би била занимљива деци (основно)школског узраста морала да се штампа на ћирилици, не зато што је то неко прописао (јер није, осим за уџбенике) већ зато што би другачије било и неувиђавно и некултурно.

Што се тиче ћирил-талибана (први пут сад видех ту кованицу), за њих не знам. Претпостављам да постоје на неким форумима но ја таква места не посећујем, па не бих знао.

Оно што знам је да је у Србији на сцени апсолутни терор латиницом и то је пре свега последица некултуре и необразовања, као и испраних мозгова. То је оно у стилу, ако већ не говорим ниједан страни језик, бар знам да пишем латиницом, па ћу деловати паметније у друштву.

Латиница, наравно, има својих предности, има и намену, али да се "по дифолту" српски пише латиницом, је сигнал да нешто дебело није у реду. То је дуга прича зашто је то данас тако, поред горе наведених има још мали милион разлога, између осталог је и држава подбацила (као и у свему другом), па није обезбедила алате да се људи служе ћирилицом (нпр. наша најпроминентнија дневна новина "Политика" се служи руским курзивом, значи ако они у 2012. немају српски ћирилични фонт, о чему ми онда причамо). Да нема сајта tipometar.org и њихове акције "Ћирилица на поклон", не бисмо имали ниједан фонт са српским ћириличким курзивом.

Дакле низак ниво образовања, опште (не)културе, немар државе и општи немар су довели до овога где се сада налазимо. А то је да те полуписмени људи гледају с подозрењем ако у сред Србије пишеш ћирилицом, и да тамо неки десничари бране ћирилицу, јер нема ко други, и да се због тога ћирилица проглашава националистичким симболом (ни мање ни више), и да даље не набрајам у каквим се све неподопштинама затекла наша драга ћирилица, ни крива ни дужна.

Додао бих још да, ако ми не чувамо и не пишемо ћирилицом (а дичимо се како нам је лепа), нема ко други. То је уникатно писмо неодвојиво од језика и губљењем ћирилице губи се и добар део нашег културног идентитета. Рекло би се на крају да је наш народ био много културнији у нека давна времена него данас кад на располагању има сву технологију овог света, али ето, дошло је дотле да Епл (Apple) више води рачуна о нашем писму од нас самих.

Сент фром мај Ајфон :)
« Последња измена: 2. 11. 2012. у 07.06 kriket »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #67 : 2. 11. 2012. у 09.02 »
Vala kriket, svaka ti se pozlatila.  [yes]

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
« Одговор #68 : 2. 11. 2012. у 09.27 »
Vala kriket, svaka ti se pozlatila.  [yes]
Лепо написан текст. Надам се да ће човек остати са нама.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #69 : 2. 11. 2012. у 19.07 »
@Вук:

Заборавих, а да се надовежем на оно о чему сам писао: био је један колега код кога сам такође приметио да „упадљиво“ пише ћирилицом (читај: активно је користи). И сам сам прво помислио да то можда чини из идеолошких или политичких разлога, ето докле то иде.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #70 : 2. 11. 2012. у 20.08 »
У праву си, то сам и ја прекјуче написао:
http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=3301.msg35790#msg35790

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #71 : 2. 11. 2012. у 20.34 »
@Вук:

Заборавих, а да се надовежем на оно о чему сам писао: био је један колега код кога сам такође приметио да „упадљиво“ пише ћирилицом (читај: активно је користи). И сам сам прво помислио да то можда чини из идеолошких или политичких разлога, ето докле то иде.

Pa, dobro, zar to nije prirodno: prirodno je pretpostaviti da ljudski izbori nisu nemotivisani, a naročito ne izbori da se razlikuješ od većine; prirodno je pretpostaviti da postoji neki razlog zašto si tako izabrao. Zar "koristimo ćirilicu jer je ona osnova našeg kulturnog identiteta" nije politički razlog par excellence? Zapravo, jedini razlog koji mi pada na pamet da nije takav je estetski: ćirilica mi je lepša nego latinica. Ali teško je poverovati da ti je to zaista jedini motiv ako se ti (ne konkretno ti) zatim čudiš zašto drugi toliko koriste latinicu itd.

Mislim da nije problem percepcija motiva kao političkih, problem je što mi nemamo kulturu tolerancije prema političkim stavovima različitim od našeg (verovatno, između ostalog, jer smo kao narod tako dugo, možda zapravo još otkako postoji moderna srpska država, živeli pod diktaturama, u atmosferi političkog i kulturnog jednoumlja itd.). Pa se onda na različit društveno-politički stav u najboljem slučaju reaguje podozrivo, ako ne i neprijateljski…
« Последња измена: 2. 11. 2012. у 20.38 vukvuk »

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #72 : 2. 11. 2012. у 21.05 »
Па, природно је, али у овим неприродним околностима.

Пази, не кукам, само примећујем. Код два екстремна примера, особа која пише само латиницом, гунђа кад нешто види на ћирилици и без пардона прича како јој је ћирилица ружна и како је не воли, није сумњива. Особа која се на сличан начин понаша обрнуто, јесте.

Ситуација из филма „Национална класа“, када девојка попуњава формулар, а Драган Николић јој каже „Оооо, латиницом пишеш!“, данас је обрнута. Ћирилични талибани су управо то – само талибани. Корисне луде да се ствара слика о угрожености равноправности писама и латинице у Срба, а заправо је ћирилица та која је угрожена, употребне равноправности нема, а да није било ових последњих државних мера и да културне установе не форсирају ћирилицу, више је не би ни било.

Моје је запажање да форсирање ћирилице од стране државних и културних установа представља управо борбу за поновно успостављање равноправности, а не битку против ње, како се често представља.

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
« Одговор #73 : 2. 11. 2012. у 21.20 »
Pa, nisam baš siguran. Država je mogla doneti i internu direktivu da državni organi u svojim dokumentima koriste ćirilicu (kao što je francuska država donela internu direktivu da se izbaci gospođica iz državnih dokumenata). Ovako je samo otvoren poligon za (osvetničko?) silovanje latinice.

Problem sa tvojim primerima je što nisu sasvim simetrični: osoba koja govori kako joj je ćirilica ružna ne govori u isto vreme kako oni koji koriste tu ćirilicu ugrožavaju Srbiju i srpski jezik; osoba koja govori kako joj je latinica ružna vrlo često govori upravo to, kako su oni koji koriste latinicu izdali srpski narod i jezik…

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
« Одговор #74 : 2. 11. 2012. у 21.21 »
На ово:
Цитат
Ситуација из филма „Национална класа“, када девојка попуњава формулар, а Драган Николић јој каже „Оооо, латиницом пишеш!“, данас је обрнута.
бих могао само да цитирам Крикета: Оно што знам је да је у Србији на сцени апсолутни терор латиницом и то је пре свега последица некултуре и необразовања, као и испраних мозгова. То је оно у стилу, ако већ не говорим ниједан страни језик, бар знам да пишем латиницом, па ћу деловати паметније у друштву.

И даље тврдоглаво остајем при ставу да се ћирилица међу обичним светом доживљава као писмо полуписмених. Кад се ради о појединцима, не мислим на службену упортебу. Сви јеловници, ценовници, цедуље "Одмах се враћам", "Локал у припреми"… пишу се латиницом. Да ли то људима који то пишу изгледа званичније, значајније, не знам. Знам само шта видим и нејасно осећам.

Тагови: