Дакле, суштина је овде да се ради о личном ставу, укусу и слично. Просто, пошто већ причамо о језику и семантици, а налете ми та реч данас, нисам могао да не кажем да је мени "потрошач" увредљиво и то пре свега због начина комуникације са мном. Можда не бих имао ништа против да сам отишао код некога ко прави алеву паприку да купим пола киле. Ту је, и само ту, она ситуација коју је вуквук поменуо - продавац је произвођач, ја сам потрошач. Али кад купујем од трговца у самопослузи, одакле њему право да ме зове "потрошачу један" , кад он није произвођач, него посредник (знам ја да неће он то рећи гласно, али ће мислити, видим му по очима). Можда бих могао да му се тако и обратим - господине посредниче, па да бар будемо квит?
Даље, постоје производи који се троше и производи који се користе. Ако купим отоман код произвођача намештаја сигурно га нисам купио да га потрошим, мада ће се то трајно потрошно добро (који невероватни оксиморон!) сигурно истрошити у свом животном веку. Јесам ли онда потрошач отомана, или нисам?
Коначно, јесам ли ја потрошач услуге образовања, услуге шишања и прања главе са фенирањем, или можда потрошач Linux Ubuntu оперативног система, или потрошач куће у којој станујем? Термин је неприхватљив кад су у питању услуге, софтвер, или производи који се користе. Треба имати у виду да је према модерном схватању бизниса све услуга, материјални производ ту се јавља само као компонента услуге.
Не свиђа ми се термин, па то ти је…
Off topic: Веома давно, када сам се случајно нашао у Будви, идем поред плаже и гледам табле. Пише (отприлике, давно је било): "Плажа та-и-та, секција ова-или-она - Корисник Петар Петровић". Мало даље: "Корисник Јован Јовановић". Шетам се тако и наивно се дивим људима који су се толико обогатили да ето могу да имају и своје парче плаже. Онда су ми објаснили да су корисници људи који су то парче узели у закуп, а да ће тек обогатити након што им ја платим накнаду за коришћење те плаже. Ја нисам корисник, они јесу. Једино што сам могао да закључим је то, да пошто су они корисници, ја морам бити овца за шишање. После тог просветљења и они, и ја, живимо просто идеално. Само се, ето, не посећујемо.