Аутор тема: Раздвајање наставе српског језика од књижевности  (Прочитано 28822 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
  • Поруке: 874
Sjećate li se dugogodišnje priče o tome kako je krajnje vreme da se, makar u srednjoj školi, razdvoji predmet Srpski jezik i književnost na dva predmeta, na predmet Srpski jezik i na predmet Književnost, pa kako je i Klajn to često napominjao u intervjuima po raznim medijima, i kako su svi to tražili, i urgirali, i alarmirali, i vapili, i isticali kako bi jedino to moglo unaprediti i nastavu jezika i nastavu književnosti u našim školama, i kako bi to što pre trebalo uraditi.

E pa, nekome je, verovali ili ne, u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije to konačno došlo do neke sive vijuge, i odlučili su oni kako bi to, posle svih tih saveta, molbi, apela i vapaja, bezbeli konačno mogli i sprovesti u delo. :) Kako se inače sprema reforma srednjoškolskog obrazovanja, i pripremaju se novi nastavni programi, tako se neko zaista dosetio i ovoga pitanja, i odlučio da bi se u okviru dolazeće reforme mogao izdvojiti i taj vajni jezik kao samostalan, zaseban nastavni predmet od književnosti.

I tako vam oni — opet, verovali ili ne, za divno čudo, kao što je to i red i običaj u civiliziranim zemljama, umesto da rade sve sami i na svoju ruku, po našem starom običaju, ne konzultujući se ni sa kim, a ponajmanje sa stručnjacima — pošalju dopis Filološkom fakultetu u Beogradu, tražeći njegovo savetodavno mišljenje. Dosad sve zvuči kao bajka, i kao da se ne događa u zemlji Srbiji. Ali ipak se događa — na sastanku katedara i seminara Filološkog fakulteta na kojem je razmatran ovaj dopis, donesena je odluka koju vam ovde u cjelosti prenosim:

Цитат
ДОПИС ЗАВОДА ЗА УНАПРЕЂИВАЊЕ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА У ВЕЗИ СА ПРЕДЛОГОМ ЗА ИЗМЕНУ ПЛАНА И ПРОГРАМА ЗА ПРЕДМЕТ СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ ЗА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

У вези са овим предлогом, на састанку катедара и семинара Филолошког факултета, одржаном 21. децембра 2010. године, донета је следећа одлука: ’’На састанку управника катедара и семинара Филолошког факултета Универзитета у Београду, одржаном 21. децембра 2010. године, разматран је допис Завода за унапређивање васпитања и образовања од 14. децембра 2010. године (број 2526/2010), који се односи на дилему око статуса предмета Српски језик и књижевност у будућем плану средњошколске наставе. На састанку су једногласно подржане одлуке Радне групе Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима и већа Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима и Катедре за српски језик са јужнословенским језицима и донета је једногласна одлука да наставни предмет Српски језик и књижевност представља јединствену целину која се не сме делити на посебне предмете. На састанку је одлучено да се Наставно-научном већу Филолошког факултета Универзитета у Београду предложи да се ово мишљење као јединствен став Филолошког факултета Универзитета у Београду, препоручи Заводу за унапређивање васпитања и образовања’’.

Са 1 гласом ’против’ и 195 ’за’ усвојен је предлог са састанка управника катедара и семинара, и донета је следећа одлука:

О Д Л У К А

Наставно-научно веће Филолошког факултета Универзитета у Београду је мишљења да је наставни предмет Српски језик и књижевност јединствена целина, па стога сматра да овај предмет у средњим школама треба да остане недељив.

O da, (š)ipak se okreće. [ccc]
„Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune.“ (Noam Chomsky)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Koji su ih đavo i pitali…  [ccc]
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Ја сам то већ био чуо и нисам могао да верујем. Недељива целина — мало сутра. Зато у програмима, пре него што помислиш на било коју наставну јединицу, мораш да сврсташ у једну од група: „(1) књижевност, (2) језик, (3) култура изражавања”! Друго је да ли они раздвајање сматрају сувислим (мада немају зашто да не сматрају), али не могу тек тако да лажу. Тобоже су се и неки наставници на семинару у јануару жустро изјаснили против ове идеје (нагађам — они који не знају граматику и не предају је).

Чуо сам да су неки професори са србистике поносни на овај свој став. Од тога ми се [povrac2].

Ван мреже Соња

• Староседелац
  • Поруке: 1.542
Знам да нема везе са српским језиком и књижевношћу, али има са „реформом“ школства:
Недавно нам је прослеђен мејл (апел, вапај…) колеге који предаје у извесној (средњој, је ли) пољопривредној школи. Каже човек да је биологија - и то не на свим смеровима - као обавезан предмет остављена само у првој години; и кад је има, раде се цитологија и развиће, а из програма је избачена, нпр. ботаника, као и морфологија и анатомија којекаквих животиња… А међу стручним предметима су и ратарство, повртарство и сл., те болести животиња… Деца просто бивају спречена да науче оно што им треба (и за посао након средње стручне школе, и за наставак школовања). Пише колега да су и ђаци незадовољни, јасно је и њима да не може тако да се ради.
„Морате имати неко, макар тајно место, где ћете правити глупости.
Глупост је потребна здрављу.
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
Знам да нема везе са српским језиком и књижевношћу, али има са „реформом“ школства:

Шта се чудиш, читала си ово: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Na-maloj-maturi-gradivo-koje-djak-ne-sme-da-zaboravi.sr.html

Ван мреже Бојан Башић

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 263
Шта се чудиш, читала си ово: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Na-maloj-maturi-gradivo-koje-djak-ne-sme-da-zaboravi.sr.html

Zbirke za pripremu „male mature“ izazvale su dosta prašine u akademskim krugovima. Ja sam dosad razgledao samo zbirku iz matematike, a tek sam sad uzeo da pogledam i onu iz srpskog jezika. Pitanja su poređana po težini, počev od najlakšeg, a ja bez imalo blama mogu reći da sam zapeo već kod drugog. Prenosim ga ovde, možda će neko imati više uspeha.

Цитат
2. Прочитај текст.

Стање мировања

Премда многи мисле о Јапанцима као народу који много ради, њихов језик има
необично велики број глагола који упућују на различите облике доколице: бокето значи
зурити  у празно,  без мисли и покрета;  босабоса  значи  да  седите  ’нако, не  урадивши
оно што се од вас очекује; горогоро је кад трошите време ништа не радећи (укључује и
љуљање у лежећем положају); гузугузу значи оклевати, одлагати, или гњавити с послом;
а бура-бура  значи бесциљно лутати около,  гледати околину без одређеног циља пред
собом.

(Адам Жако де Боано, Тинго и друге необичне речи с разних страна света)

Аутор овог текста:
а) примерима из језика указује на то да Јапанци нису народ који само много ради;
б) подсмева се необичним јапанским речима које чудно звуче и још чудније се пишу;
в) oбавештава читаоце о навикама Јапанaца кад се одмарају, кад не раде;
г) описује Јапанце као народ који много ради и ретко се одмара.

Заокружи слово испред тачног одговора.

„Tačan odgovor“ sada znam, samo zahvaljujući tome što sam pogledao šta piše u rešenju. Dakle, šta će se proveravati na tom završnom ispitu? Jedino koliko su odgovora učenici napamet naučili iz pomenutih zbirki — drugog načina da se odgovori na postavljena pitanja nema.

A kad već gore pomenuh i zbirku iz matematike, evo šta se tamo može naučiti.

Цитат
82. Петра живи преко пута школе. Колико је њена кућа удаљена од школе?
Заокружи слово испред тачног одговора.
а) 119 mm
б) 31 cm
в) 15 m
г) 2 km

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
„Tačan odgovor“ sada znam, samo zahvaljujući tome što sam pogledao šta piše u rešenju.

Pa valjda a) i v)? Nadam se da je a) i v)… [cesh]

82. Петра живи преко пута школе. Колико је њена кућа удаљена од школе?

Štaaaahahaha? Hahaha! [lol] [pljes]
„Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune.“ (Noam Chomsky)

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
Pa valjda a) i v)? Nadam se da je a) i v)… [cesh]

Ah, pardon, sad videh da se traži samo jedan odgovor! Pa onda zasigurno a), zar ne?

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
Шта значи овакво питање? Да се види имају ли ученици осећај колико је 2 километра или 119 мм?
Као у оном старом вицу кад новопечени богаташ објашњава бившем професору математике како се обогатио, а није имао појма са математиком: Професоре, то вам је лако — купим за пет, продам за десет, мени десет посто доста.

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
Управо тако, једини смислен одговор је 15 метара, али се до њега може доћи једино методом елиминације. То је заправо једини могућ одговор, јер је теоретски немогуће да растојање две зграде или куће које су једна другој преко пута буде 11,9 центиметара (119 милиметара), 31 центиметар или 2 километра.

Подсећа на онај задатак који се, наводно, поставља деци из предшколског узраста: Да ли се аутобус са слике креће улево или удесно?

Наизглед бесмислено, али савршено логично. Креће се улево, јер му се не виде врата, што значи да су са друге стране.

За оно питање за Јапанце, сваки одговор ми делује тачно.  [blb]

а) Примерима се заиста показује да Јапанци, супротно предрасудама, нису само народ који много ради и размишља само о послу, већ су људи као и сви.

б) Аутор се заиста подсмева „чудним“ речима, јер је у питању цитат из књиге Де Боана чија је истраживачка делатност била усмерена баш према речима које звуче „чудно“, а не према навикама народа и предрасудама које важе за њих.

в) Чланак заиста обавештава читаоце о навикама везаним за одмарање код Јапанаца, јер описује неколико различитих појмова везаних за доколицу.

г) У исто време чланак заиста описује Јапанце као народ који много ради и ретко се одмара, што и напомиње у уводној реченици.

Ван мреже d@do

• Староседелац
  • Поруке: 679
Цитат
Подсећа на онај задатак који се, наводно, поставља деци из предшколског узраста: Да ли се аутобус са слике креће улево или удесно?
Наизглед бесмислено, али савршено логично. Креће се улево, јер му се не виде врата, што значи да су са друге стране.
Će se vrnem u predškolsko!!! [nesvest][emb1]

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
Će se vrnem u predškolsko!!! [nesvest][emb1]

У питању је нешто што скоро ником одраслом не би пало на памет ни за сат времена размишљања. Е сад, да ли је заиста у питању нешто што је деци тако лако уочљиво – не знам. Ово питање је својевремено кружило по оним циркуларним мејловима и било на занимљивим сајтовима, као питање на које деца лако одговоре. (Мада ја нешто сумњам у то.)

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
Хм, па ја стварно не знам шта се ту испитује, знање српског/математике, или логике? Мислим, стварно су кретени неописиви. Све ми се чини да се ту ради о освети бивших понављача, јер се овакве будалаштине могу очекивати само од таквих.  [krstise]

Ван мреже Бојан Башић

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 263
Управо тако, једини смислен одговор је 15 метара, али се до њега може доћи једино методом елиминације.

U ovome i jeste problem. Zadatak mora imati jednoznačno rešenje bez obzira na ponuđene odgovore. Možda neko od učenika koji rade taj test ima drugaricu Petru, možda ona živi preko puta škole, i možda su jednom baš iz dosade merili rastojanje od njene kuće do škole i izmerili da ima 20 m. Kako tom detetu objasniti da to nije tačno, već da tačan odgovor mora biti 15 m?

@Bruni:

Samo, da se razumemo, zadatak s autobusom ipak nije iz pomenutih zbirki. :)
« Последња измена: 24. 02. 2011. у 23.50 Бојан Башић »

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
Бојане, знам да аутобус није из збирки (њега нисам ни коментарисала), али је да ти право кажем, исто што и онај задатак са Петрином кућом који си ти навео, а који јесте из збирке. Ја не видим какво то математичко знање треба показати да би се решио тај задатак. Њега може лако решити и неписмени сељак подно Динаре, уколико уме да размишља логички (а обично умеју, тј. врло су бритког ума).

Задатак, из чега год да је, треба да тражи искључиво знање не само из одређеног предмета, него и из одређене области. Дакле, треба испитати знање, а не умеће логичног закључивања, памћења, смисла за лепо, за оријентацију и сл. као што се то у ова два задатка која си ти навео, тражи. Погле само тај задатак са Јапанцима: које молим те знање српског је ту потребно да би се тај задатак решио?

Тагови: