Sad me mrzi malo da citam celu temu, uradicu kada budem imala vise vremena, ali..
Ja sam za to da se lepo odvoji knjizevnost od gramatike. Zasto? Zato sto dodju deca u srednju skolu i onda se radi samo knjizevnost (oni koji ko kreteni posle kopanja, teranja krava na ispasu, dovrsavaju citanje lektira i u 3 sata ujutru, pa sutra dan nisu ni za sta, ali se opet bore i jedva cekaju petak/subotu da legnu ranije, a dodje ti pametnica koja procita interpretaciju i jaoo, Milica ,pametnica, jedina cita.. More..).
E, onda mozemo lepo da diskutujemo o knjizi, da kazemo sta mi mislimo sta je pisac/pesnik htoe reci, a ne sta su kriticari napisali. Naravno, potkrepimo to citatima i kazemo zasto smo to tako razumeli. I onda imamo predmet gramtika i pravopis, pa udri.. Ceo cas gramatika/pravopis. A ne 15 minuta pred kraja casa.. A ostalih pola sata lupa jedinice ko … i to cini sa zadovoljstvom. Omrzla sam profesore. Em nece da ti objasne, em mi umiru pred ocima simulirajuci mi srcku (dzaba, ne pali kod mene, znam kako umire srcani bolesnik) i onda se pitaju zasto sam tako puna gneva (imam takav pogan jezik, i bla bla bla truc.. ).
CItala sam clanak u kome Rasa Popov govori kakav ucitelj treba biti ( tako se treba ponasati i nastavnici i profesori. Sistem je sve gori i gori, a svi okrecu glavu (doduse ne svi, bilo je par profesora koji su bili spremni da pomognu, i trudili se i sa maim budzetom su uspeli da nam obezbede da vidimo neke stvari- hemijska reakcija o kojoj smo pisali na papiru, videli je i uzivo. Kada neko odluta mislima, (mene je cesto hemicarka vracala u jednom periodu kada mi je bas bilo tesko, em je ostajala za vreme odmora i pokazala ono stmo mi nije jasno, a nije odlazila da ispija kafu, slusa traceve, olajva, prica kojesta, ulizuje se direktorici i slicne gluposti) ona ga jedno milion puta opominje, na jedan doviljtiv, zabavan nacin i ponovi sta je rekla i zaista se trudila. I drobila nam je neke stvari za nase dobro, i grubo i kroz salu i.. ma super zena.
A neki.. ponekada mi je zao sto cu biti profesor jer sam ih pre kudila i kudila (a i sada..), a opet znam da ima i onih koji bi da rade, trude se..
Dakle, razdvajanje.. I onda i one grupe na faksu koje se bave samo knjizevnoscu, mogu na kraju da polazu metodiku nastave i eto posla u prosveti.. A gramticari da udare po gramatici i onda strucni ljudi rade strucno i onda ce i deca da nam pricaju kako treba. Inace sma ja dobro odolevala da ne usvojim zargone.. ALi kada sam dosla na faks.. cao pameti..
Mada bih ja volela da nekim profesorima predajem, i da se ponasam bas onako kako su se oni ponasali.. Izigravanje srcke, opste radosti i veselja kada se nekome daje jedinica jer kako ja to ne znam koje su boje tapete i njena hajina, a te broj konja i u kojoj stazi je trcao.. pa vi niste citali knjigu, zato ne znate! Pa da sam je i ja citala, iscitavala jedno 10 godina svaki put kada se pripremam za casove kada je predvidjen rad te knjige ( analiza ili kako se to bese zvalo u srednjoj), onda bih i znala.. grrr I jos da imam svoje misljenje, ma daj bre, dete ’si normalna?! Citava? Njima bih pokazala koliko su losi predavaci, a nakon toga i ljudi (udaras na seljaka recnicki.. ooo.. cek kada ti vrati on postupkom..

) a onda kako treba da izgleda pravi predavac- strog, da ga svi postuju, da objasni pre svega, da je mio i pazljiv, da je uvek spreman da pomogne, pokaze, objasni, makar 100 puta..
A sto je najzalosnije.. Ponekada uhvatim sebe kako postajem (bivan u nekim trenucima) pravi pravcati kreten kao oni.. E, tu bih sebe ugrizla kada to primetim kod sebe. S tim sto ja retko kada puknem uzivo, pred ljudima, ali na jadnom papiru/ovom netu, izvadim mu dusu sta sve napisem..
Sad odoh na spavanje definitivno..
da.. htedoh reci kracim recima. Gramatika se ne radi u srednjim skolama (izuzev ovim jezickim gimnazijama, i tako mi je zao sto nisam znala da se ranije radi prijemni kod njih, inace bih otisla, engleski i srpski sam tada imala u malom prstu) i radi se 15 min. ostalo vreme samo knjizevnost.. Na nos mi je izasla knjizevnost, tu sam omrzla knjzevnost, samo zbog te profesorke.. Plus sto je bilo ocigledno da ne voli gramatiku i da istu nema pojma. milion belezaka, to je ona valjda pisala, ne priznaje ti zadatak, po njoj to nije tacno, pa kopaj, objasnjavaj.. Drug (cuj, drug haha no, dobro) i ja se svadjamo sa njom oko prostih promena glagola.. uzas.. Objasnjava nesto i kao- ma znate vi to.. Gde je meni jednom pukao film i rekla sam da ne znam.. I na kraju je ispalo da ja njoj objasnjavam razliku izmedju beliti ili beleti..