Аутор тема: Раздвајање наставе српског језика од књижевности  (Прочитано 28797 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Соња

• Староседелац
  • Поруке: 1.542
    • Српски ми је матерњи језик
A kada bi se nastavnici plaćali po učinku…
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Nastavnicima-manje-plate-zbog-skracenih-casova.sr.html [devil]
Како сада ствари стоје, укида се и пријемни за факултете.
Kako to? Zezaš se ili stvarno? [nesvest]
„Ја само причам онако како чујем, и ако су лагали мене, и ја лажем вас.“
Што би рекла моја кума: „Говна да ти се приједу“ (да извини фини свет около).

http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=12493&Itemid=36
Цитат
Ученици који следеће године упишу гимназију требало би да похађају наставу по реформисаном концепту образовања. У основи ове реформе су непостојање класичних смерова, пакети изборних предмета и на крају општа матура која би замењивала пријемни испит на факултетима. Док у Министарству просвете сматрају да је годину дана довољно за припрему и примену новог система, представници гимназија и Националног просветног савета нису толико оптимистични.
Ко има времена, нека баци поглед и на коментаре.
« Последња измена: 26. 02. 2011. у 18.54 Соња »
„Морате имати неко, макар тајно место, где ћете правити глупости.
Глупост је потребна здрављу.
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
  • Поруке: 874
A kada bi se nastavnici plaćali po učinku…
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Nastavnicima-manje-plate-zbog-skracenih-casova.sr.html [devil]

Ma strašno, mnogo se osilila ova država. [fsmile] A da ne počnem sad o tome za šta imaju para u budžetu i za koga i za šta se izdvajaju milijarde i milijarde… [devil]

Eh, hteli su oni kapitalizam, ali doći će njima kapitalizam glave… :D
„Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune.“ (Noam Chomsky)

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
на крају општа матура која би замењивала пријемни испит на факултетима.

O bože, pa to je sasvim suludo. ??? Valjda fakulteti služe maksimalnoj specijalizaciji znanja i veština, pa zato i imaju specijalizirane prijemne ispite. Čemu služi "opšta matura"? Pa poznato je kako je koncept nekakvog "opšteg" znanja krajnje besmislen — "opšte" znanje nije nikakvo znanje, baš zato što nije specijalizirano ni za šta. Pa nije fakultet gimnazija, ali ovim reformama ga, izgleda, svode upravo na to. :-/

(To sve kako bi se što prije dostiglo ono 40% fakultetski obrazovanih što je neka tamo statistika zacrtala kao obavezno. Još će i poklanjati diplome — svraćaće ljude ’nako sà ulice, vući će za rukav: „O’š ti d’upišeš fakultet? Ajde, blago nama, sve ćemo ti mi obezbijediti, ništa ti ne moraš d’uradiš, samo ostavi tamo podatke, ime, prezime, ime jednog roditelja, telefon, znaš, za izradu diplome. Ajd’, pa sa srećom ti bilo diplomiranje… Sledeći!“ [roll])
„Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune.“ (Noam Chomsky)

Ван мреже Соња

• Староседелац
Вид’о си шта људи пишу… [kuku]

Чика Душко нам је доказ да ово није ништа нарочито ново:

Школовање је на почетку обавезно, затим је нешто мало усмерено да би на крају било сасвим неизвесно.

Над нашом децом биће извршена још једна школска реформа.

Један од реформатора школства дао је своје дете као таоца.

И, нарочито прикладно (био је четвртак, 23. јун 1977. године):
Има неких закаснелих рекламација на реформу школства.
Кад однесете школу у сервис, код мајстора за оправке и реформе, они измисле да јој фали и оно што јој не фали, само да би узели што више пара.

« Последња измена: 26. 02. 2011. у 21.25 Соња »
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
Našao sam zbirku: http://www.unijasprs.org.rs/images/stories/Zbirka%20srpski%20jezik.pdf :)

Meni se jako sviđa. U poređenju sa starim zbirkama, stvarno predstavlja neku vrstu napretka. Ima izvjestan udio teorijskih pitanja, ali i izvjestan udio praktičnih zadataka; koncentrira se mahom na primjenu znanja i jezičkih vještina u svakodnevnim situacijama, što je odlično, jer bi to morala biti i svrha školske nastave, da djeca iz škole izađu zaista osposobljena za život; a podijeljena je, pritom, po težini i obimu zadataka na osnovni, srednji i napredni nivo, i za svaki je nivo određeno koje se tačno znanje i kakve se vještine na tom nivou od učenika očekuju; a unutar nivoa, opet, organizirana je na pojedine oblasti lingvističkih kompetencija koje se kod učenika provjeravaju. Ogromnim je dijelom okrenuta ka provjeri analize i razumijevanja teksta, klasifikacije i obrade informacija, provjeri pismenosti i vještina izražavanja, te snalaženja djece u „svetu pisane reči“ (od bibliografije do formulara, od književnosti do reda vožnje autobusa); ali ne nedostaje niti čistih teorijskih pitanja iz lingvistike, stilistike, teorije književnosti i dr.

Ja sam za. [fsmile]

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
Đole, moram da te razočaram.  [fsmile] Opšta matura postoji ovde [yes], u Španiji. Kad završiš srednju, onda ako hoćeš na fakultet, moraš da polažeš tu maturu, i kad je položiš s tim poenima ideš na faks, pa se odavberu oni s najviše poena. Nema specijalizovanih ispita. Dakle, naši ne izmišljaju toplu vodu, nego uvode nešto što već odavno postoji u evropskim zamljama.
« Последња измена: 26. 02. 2011. у 21.54 Бруни »
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
Opšta matura postoji ovde, u Španiji. Kad završiš srednju, onda ako hoćeš na fakultet, moraš da polažeš tu maturu, i kad je položiš s tim poenima ideš na faks, pa se odavberu oni s najviše poena. Nema specijalizovanih ispita. Dakle, naši ne izmišljaju toplu vodu, nego uvode nešto što već odavno postoji u evropskim zamljama.

A zar nije to malo blesavo? Što bi neko polagao test koji jednako u sebi sadrži i pitanjā iz društvenih nauka i pitanjā iz biologije, i matematike, i fizike, i hemije, ako će sa tim upisati istoriju umetnosti i školovati se za to; ili pak polagao test koji jednako sadrži pitanjā iz prirodnih nauka i pitanjā iz književnosti, i lingvistike, i historije, i sociologije, ako će sa tim upisivati fizičku hemiju i školovati se specijalno za hemičara? ???

Meni to nije baš jasno, po kom bi se tu principu odabrali budući studenti, recimo, biologije — dođe neko sa 90 poena od 100 na tom opštem testu i neko sa 80 poena od 100, i oni uzmu ovoga prvog, a on ima više poena zato što bolje zna književnost, pa je na tim pitanjima dobio bodove, a u biologiji je onako osrednji, dok je ovaj drugi mnogo bolji biolog, ali ne zna sociologiju i književnost, recimo, pa je tu izgubio bodove na testu? Ali šta će mu sociologija i književnost ako će se školovati za biologa? [neznam]

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски језички атеље
Ja mislim da s ene polažu svi predmeti, nisam sigurna šta se tačno polaže, ali svakako se ne polaže bilogija, geografija i sl. Mogu da se raspitam, pa ću ti reći. Da, i meni to izgleda suludo, ali to je tako. Takođe mi izgleda suludo da ovde deca u srednjoj i osnovnoj mogu da pređu u viši razred sa nekoliko nedovoljnih ocena, pa se to ipak ovde radi. Lično mislim da je školstvo ovde gore nego kod nas. Previše se deca maze, a kao rezultat imaju samo očajne sveukupne rezultate i veluku neprolaznost. E, to ti je ono što si ti pričao: što da se trudim da nemam ni jednu nedovoljnu, kad ionako prelazim u sledeći razred. To je eto, meni, nepojmljivo, ali ovde se i te kako radi.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Соња

• Староседелац
Цитат
Ученици који следеће године упишу гимназију требало би да похађају наставу по реформисаном концепту образовања. У основи ове реформе су непостојање класичних смерова, пакети изборних предмета и на крају општа матура која би замењивала пријемни испит на факултетима. Док у Министарству просвете сматрају да је годину дана довољно за припрему и примену новог система, представници гимназија и Националног просветног савета нису толико оптимистични.

Ван мреже Đorđe

• Староседелац
Ma, svašta. Školstvo je u totalnom haosu, izgleda, ne samo kod nas. Eh, što se nisam rodio jedno deceniju kasnije, pa da me baš briga za popravljanje ocena i neopravdane izostanke i školske obaveze i prijemne ispite… [fsmile]

Ne, šalu na stranu, stvarno nam je potrebna jedna velika, velika reforma, ali prava korenita reforma, a ne ovo zamajavanje i zamazivanje problema umesto rešavanja. Škola više jednostavno ne može u 21. veku da izgleda ovako kako smo na nju navikli — bukvalno sa svime što ju čini takvom, i nastavnicima u klasičnom smislu, i sa predmetima, i sa razredima, i sa ocenama, i sa udžbenicima, sve, sve — i zato su sve ove reforme uzaludne, sve dok se čitav sistem uopšte iz korena ne promeni…

Dobar je onaj video što ga je Sonja stavila tamo u Svašta i ništa, ovaj: http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U; u pravu je skroz.

Ван мреже Đorđe

• Староседелац

Ван мреже Соња

• Староседелац

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
Lično mislim da je školstvo ovde gore nego kod nas. Previše se deca maze, a kao rezultat imaju samo očajne sveukupne rezultate i veluku neprolaznost. E, to ti je ono što si ti1 pričao: što da se trudim da nemam ni jednu nedovoljnu, kad ionako prelazim u sledeći razred. To je eto, meni, nepojmljivo, ali ovde se i te kako radi.
Како ли је тек тамо? [kuku]

1 То сам, иначе,  ја написао.

Ван мреже Соња

• Староседелац
Новости у вези са неверендинг реформама школства.

Ван мреже NouvelleVague

• Старији члан
  • Поруке: 239
Sad me mrzi malo da citam celu temu, uradicu kada budem imala vise vremena, ali..

Ja sam za to da se lepo odvoji knjizevnost od gramatike. Zasto? Zato sto dodju deca u srednju skolu i onda se radi samo knjizevnost (oni koji ko kreteni posle kopanja, teranja krava na ispasu, dovrsavaju citanje lektira i u 3 sata ujutru, pa sutra dan nisu ni za sta, ali se opet bore i jedva cekaju petak/subotu da legnu ranije, a dodje ti pametnica koja procita interpretaciju i jaoo, Milica ,pametnica, jedina cita.. More..).

E, onda mozemo lepo da diskutujemo o knjizi, da kazemo sta mi mislimo sta je pisac/pesnik htoe reci, a ne sta su kriticari napisali. Naravno, potkrepimo to citatima i kazemo zasto smo to tako razumeli. I onda imamo predmet gramtika i pravopis, pa udri.. Ceo cas gramatika/pravopis. A ne 15 minuta pred kraja casa.. A ostalih pola sata lupa jedinice ko … i to cini sa zadovoljstvom. Omrzla sam profesore. Em nece da ti objasne, em mi umiru pred ocima simulirajuci mi srcku (dzaba, ne pali kod mene, znam kako umire srcani bolesnik) i onda se pitaju zasto sam tako puna gneva (imam takav pogan jezik, i bla bla bla truc.. ).
CItala sam clanak u kome Rasa Popov govori kakav ucitelj treba biti ( tako se treba ponasati i nastavnici i profesori. Sistem je sve gori i gori, a svi okrecu glavu (doduse ne svi, bilo je par profesora koji su bili spremni da pomognu, i trudili se i sa maim budzetom su uspeli da nam obezbede da vidimo neke stvari- hemijska reakcija o kojoj smo pisali na papiru, videli je i uzivo. Kada neko odluta mislima, (mene je cesto hemicarka vracala u jednom periodu kada mi je bas bilo tesko, em je ostajala za vreme odmora i pokazala ono stmo mi nije jasno, a nije odlazila da ispija kafu, slusa traceve, olajva, prica kojesta, ulizuje se direktorici i slicne gluposti) ona ga jedno milion puta opominje, na jedan doviljtiv, zabavan nacin i ponovi sta je rekla i zaista se trudila. I drobila nam je neke stvari za nase dobro, i grubo i kroz salu i.. ma super zena.

A neki.. ponekada mi je zao sto cu biti profesor jer sam ih pre kudila i kudila (a i sada..), a opet znam da ima i onih koji bi da rade, trude se..

Dakle, razdvajanje.. I onda i one grupe na faksu koje se bave samo knjizevnoscu, mogu na kraju da polazu metodiku nastave i eto posla u prosveti.. A gramticari da udare po gramatici i onda strucni ljudi rade strucno i onda ce i deca da nam pricaju kako treba. Inace sma ja dobro odolevala da ne usvojim zargone.. ALi kada sam dosla na faks.. cao pameti..

Mada bih ja volela da nekim profesorima predajem, i da se ponasam bas onako kako su se oni ponasali.. Izigravanje srcke, opste radosti i veselja kada se nekome daje jedinica jer kako ja to ne znam koje su boje tapete i njena hajina, a te broj konja i u kojoj stazi je trcao.. pa vi niste citali knjigu, zato ne znate! Pa da sam je i ja citala, iscitavala jedno 10 godina svaki put kada se pripremam za casove kada je predvidjen rad te knjige ( analiza ili kako se to bese zvalo u srednjoj), onda bih i znala.. grrr I jos da imam svoje misljenje, ma daj bre, dete ’si normalna?! Citava? Njima bih pokazala koliko su losi predavaci, a nakon toga i ljudi (udaras na seljaka recnicki.. ooo.. cek kada ti vrati on postupkom..  ;D ) a onda kako treba da izgleda pravi predavac- strog, da ga svi postuju, da objasni pre svega, da je mio i pazljiv, da je uvek spreman da pomogne, pokaze, objasni, makar 100 puta..

A sto je najzalosnije.. Ponekada uhvatim sebe kako postajem (bivan u nekim trenucima) pravi pravcati kreten kao oni.. E, tu bih sebe ugrizla kada to primetim kod sebe. S tim sto ja retko kada puknem uzivo, pred ljudima, ali na jadnom papiru/ovom netu, izvadim mu dusu sta sve napisem..

Sad odoh na spavanje definitivno..

da.. htedoh reci kracim recima. Gramatika se ne radi u srednjim skolama (izuzev ovim jezickim gimnazijama, i tako mi je zao sto nisam znala da se ranije radi prijemni kod njih, inace bih otisla, engleski i srpski sam tada imala u malom prstu) i radi se 15 min. ostalo vreme samo knjizevnost.. Na nos mi je izasla knjizevnost, tu sam omrzla knjzevnost, samo zbog te profesorke.. Plus sto je bilo ocigledno da ne voli gramatiku i da istu nema pojma. milion belezaka, to je ona valjda pisala, ne priznaje ti zadatak, po njoj to nije tacno, pa kopaj, objasnjavaj.. Drug (cuj, drug haha no, dobro) i ja se svadjamo sa njom oko prostih promena glagola.. uzas.. Objasnjava nesto i kao- ma znate vi to.. Gde je meni jednom pukao film i rekla sam da ne znam.. I na kraju je ispalo da ja njoj objasnjavam razliku izmedju beliti ili beleti..
« Последња измена: 31. 03. 2011. у 02.04 NouvelleVague »
Недостајеш и питам се да ли си на небу, да ли си добро и када ћу моћи опет да ти седнем у крило и како даље без тебе и твојих савета и твог загрљаја који брише све лоше што човек доживи?

Тагови: