Аутор тема: Pismo i njegova uloga u društvu  (Прочитано 17551 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
  • Поруке: 585
  • "Siitu ruto, karu tuleb!"
Pismo i njegova uloga u društvu
« : 13. 03. 2011. у 23.19 »
Izdvojeno odavde.

Једини феномен коме је писмо увек било подређено је стварање градова и империја, то јест, интеграције великог броја индивидуа у политички систем, и њихово разврставање у касте и класе. Изгледа да је писмо одувек фаворизовало експлоатацију човечанства, пре него његово просветљење.

Клод Леви Строс "Тужни тропи"
« Последња измена: 14. 03. 2011. у 11.38 Бруни »
Baldrick, you wouldn't see a subtle plan if it painted itself purple and danced naked on top of a harpsichord, singing "Subtle plans are here again!"

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
RE: Pismo i njegova uloga u društvu
« Одговор #1 : 13. 03. 2011. у 23.49 »
Vrlo zanimljiv citat. Da li Klod Levi objašnjava malo podrobnije tu tvrdnju?
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #2 : 13. 03. 2011. у 23.56 »
Наравно, објашњава он много тога у Тужним тропима, на свој циничан и повремено заједљив галски начин :) Човек је био суви геније :) Нема ту много објашњавања, када само погледаш било које "најраније" писмо, оно увек има везе са економијом, или класном диференцијацијом… Тек са консеквентним развијањем форми (како писма, тако и друштва) оно постаје средство израза нечега "људскијег".
Baldrick, you wouldn't see a subtle plan if it painted itself purple and danced naked on top of a harpsichord, singing "Subtle plans are here again!"

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #3 : 14. 03. 2011. у 00.20 »
Vrlo  zanimljivo, a kako to? Nešto mi ne ide da zamislim kako to klinasto pismo npr. ide zajedno sa ekonomijom ili klasnom diferencijacijom… Deder, malo objasni, pliz… :)

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #4 : 14. 03. 2011. у 00.39 »
Клинасто писмо прво  :D

То јест, ротирајући печати из кога се оно развија, а који служе као средство за утискивање "бренда" на робу која из Месопатамије путује у друге делове Месопотамије. "Стела лешинара" и остали репрезенти, као што је "Еп о Гилгамешу" долазе пуно касније. А треба напоменути, да иако децу у школама уче да су месопотамски системи најстарије цивилизације на свету, то никако није тачно. Већ у неолиту ми имао јако комплексне заједнице, а да не причамо о Гибекли Тепеу, који је стар 10500 година пре нове ере, значи време у коме плеистоцен још није готов, по Европи тумара мегафауна, а на Гибеклију ГРАД! Са поплочаним улицама, каменом архитектуром и пластиком, неописиво… Клинасто писмо је само израз дуготрајног развитка система знакова за обележавање својине, а самим тим и нечијег богатства. Е сад, то је толика тема да не бих сада нити толико офтопичкарио њоме овде, нити има смисла да се у теми расправља о толико обимном проблему. Могу дати списак литературе у најбољем случају  :D

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #5 : 14. 03. 2011. у 00.40 »
Многа су пера сломљена на ту тему, и мора мастила проливена  :D

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #6 : 14. 03. 2011. у 00.45 »
Ne brigaj ti za oftopičkaranje, ako si na liniji teme foruma i pričaš zanimljivo, očas posla te ja  [sec] i dodelim ti posebnu temu.  [yes] Mnogo je zanimljivo to što pričaš, jer ja sam izgleda živela u zabludi da su pisma nastala iz želje ljudi da komuniciraju između sebe na daleko i da zapišu mudrolije, i nikad mi na pamet nije padalo da ima veze s klasnim sistemima i ekonomijom.

Spisak literature, ako ti nije teško i mrsko, možeš dati, u svakom slučaju će biti koristan, ali ja nešto više volim kad mi neko priča priče… :)

Ван мреже Соња

• Староседелац
  • Поруке: 1.542
« Одговор #7 : 14. 03. 2011. у 00.57 »
Зрело је ово за реалну кафану - ал’ неку од ретких "правих", са коцкастим "асталњацима" - Гуло, звучиш као да би те било занимљиво слушати данима :).

Цитат
… ja sam izgleda živela u zabludi da su pisma nastala iz želje ljudi da komuniciraju između sebe na daleko i da zapišu mudrolije, i nikad mi na pamet nije padalo da ima veze s klasnim sistemima i ekonomijom.
А која је примарна потреба за комуникацијом (визуелном, звучном, написменом) ако не она да се јасно стави до знања ко је ту главни баја/поседник/ј….? Не само код нас (мораш да прошириш угао посматрања феномена комуникације међу јединкама у групи :)).
« Последња измена: 14. 03. 2011. у 01.14 Соња »
„Морате имати неко, макар тајно место, где ћете правити глупости.
Глупост је потребна здрављу.
Слобода да се праве глупости је здрава привилегија за коју се сами морате изборити.“

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #8 : 14. 03. 2011. у 02.18 »
 [emb1] Ијао, постидех се, али шта да радим када је страст према науци јака, и увек волим да причам о ономе чиме се бавим.

Увек је лепше мислити да је писмо настало као експонент језика као средство за еманципацију, али није, оно је само део тога. Прво настаје слика која је једнако метафизичка као и језик, тако да имамо сликарство у примарним формама 45000 BC. Симболика не говори само кроз језик.

Увек и према свему треба бити бескрупулозно сумњичав, нарочито у хуманистичким наукама. На пример, они феноменални дискови са Крита, када се погледају изгледају као нешто мистично, дивно, а када се преведу испада 3 краве, 5 говеда, 4 шиљежета, 7 јуница итд. И ту би добили слику о једној кретенској цивилизацији која збраја стоку, амфоре вина и робове. Али онда је ту сликарство тог периода, архитектура, примењена уметност, које каже нешто друго, да они нису припрости нити мало, али њихова традиција је усмена, као уосталом и наша. Није случајно чика Миша Ђурић преводио Илијаду и Одисеју у десетерцу  :D

Археологија је скоро па ултимативна наука о човеку самом, јер ми имамо  toolbar који укључује философију, антропологију, етнологију, историју, психологију, историју уметности, епистемологију, хералдику, али имамо и статистику, физику, хемију, географију, зоологију, палеонтологију, економију, патологију… Природне науке дају преко потребан отклон од хуманизма који нас тера на стално преиспитивање, а дубина захвата у скромност закључака. Сећам се када ми је један од мојих тутора на уводним предавањима рекао да здрав разум и све оно што мислим да знам оставим напољу, а да се прихватају само чињенице које су потврђене природним наукама а и оне с резервом. Једина мана је што археологија/антропологија ничему не  служи сем самоспознању, јер се увек прича или глувим ушима, или нас ваде из нафталина када нешто што ми причамо има употребу у дневно-политичким темама. Због тога ја увек захтевам од својих колега и студената приступ где се дневно искључује, где се искључују тренутни конструкти политичке некоректности/коректности.

Па ко би прихватио мирне душе историјски  и социолошки факат да је Спарта идеал сваке државе (не човека, државе)? Да је Атина робовласничка, шовинистичка држава и да је ближе повезана са Африком него са било чиме у Европи.
Да већина Европљана потиче од канибала. Да Персија није била робовласничка по уређењу, као ни Египат, да Римско царство никада није пропало, да су Турци наставак Византије, да се православна црква заправо зове православна католичка црква, да Мексико има континуитет државности преко 500 година под тим именом (са истим главниом градом, Теночтитланом, сада Мексико Сити), само се некада изговарало Мешика и да су имали обавезни школски систем и социјалну заштиту пре него су Еврољани крочили у Нови Свет, а да су и даље фурали веровања да сунце излази зато што некоме ишчупаш срце, а и да су ти којима су срца чупана ишли добровољно… А цело то време Кина примењује непромењени систем владавине под другим именима неких тричавих 6000 година и смеје нам се свима  :D Све подлеже тренутној политичкој слици, и све је тренутни политички конструкт, ми и они, дивљаци и цивилизовани, бинарни систем… 

ОК, сад сам почео да скачем са теме на тему као змија у ватри, али то је само зато што то питање које стоји у Леви-Стросовом цитату, све то подразумева, и још мнооооого тога. Због тога и нисам хтео да отварам пандорину кутију, али вукли сте ме за језик  [devil]

Одо ја да коњошем сада, сутра је ипак понедељак  [povrac2]

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #9 : 14. 03. 2011. у 02.19 »
А за списак литературе, ускоро…  ;) :D

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
Одг.: Pismo i njegova uloga u društvu
« Одговор #10 : 14. 03. 2011. у 11.41 »
Jao Gulo, imam mnogo toga da te pitam, dotakao si mnoge vrlo zanimljive teme, al to ću kasnije, sad moram da radim…:( [povrac2]
Ali, ti pričaj, samo pričaj, mnogo je zanimljivo …

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #11 : 14. 03. 2011. у 12.13 »
На жалост, и ја морам назад на радне задатке, али питај, а ја ћу се потрудити да ти одговорим другим питањима која ће дати помало одговора  :D

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Сајбер зевзек…
    • Српски језички атеље
« Одговор #12 : 14. 03. 2011. у 12.17 »
На жалост, и ја морам назад на радне задатке, али питај, а ја ћу се потрудити да ти одговорим другим питањима која ће дати помало одговора  :D
Oket, onda nastavljamo večeras… :)

Ван мреже Belopoljanski

• Староседелац
  • Поруке: 2.251
« Одговор #13 : 14. 03. 2011. у 15.31 »
Мене је оно да Европљани воде порекло од канибала и да Египат није био робовласнички највише заинтригирало.  [cesh]

Ван мреже Gulo Gulo

• Староседелац
« Одговор #14 : 14. 03. 2011. у 15.41 »
Вечерас ћу о томе обимније, али, у Египту је постојао статус роба, који је био на нивоу отели смо те, али сада радиш за плату, нико не сме да те бије, једино мораш да радиш на неком послу одређено време, а после тог времена бираш да ли ћеш да одеш кући или да наставиш да живиш у Египту као Мисирац. Исто је важило и за дужничко ропство.  Дакле, да, технички јесте ропство, али фактички су били заштићенији од данашњих радника у већем делу света.  И нису представљали већи део радне снаге, чак ни близу. Пирамиде су градили слободни Мисирци, и то за плату.

А за канибализам, ради се о обољењу куру, које се изазива уносом људског меса. Дијагностиковано је на Папуа Новој Гвинеји код племена која су практиковала ендоканибализам. Генетским анализама дошло се до закључка да мање од 30 процената људи на Гвинеји има протеин који обезбеђује имунитет од куруа, док је у Европи тај број више него двострук.

Тагови: