Ја такође мислим да је пример могао бити бољи. Али граматичкој анализи ништа не фали.
А како би ти, ВПФ, изразио „врста жене“, ако бисмо хтели да уједначимо?
Slažemo se da gramatičkoj analizi ništa ne fali.
A za tu vrstu žene ću ti rado odgovoriti,
1. … ali prvo moram reći da mi nije sasvim jasno zašto me pitaš. Ispada kao da sumnjaš da je uopšte i moguće na srpskom izraziti takvu ideju, pa kažeš "hajde da vidimo, ako ti misliš da je moguće, kako bi ti".
2. "Vrsta žene" nije ni besmislena formulacija, iako je ne bih zastupao u ovom slučaju. Kad se može reći da se "čovečanstvo deli na dve vrste ljudi, one koji XYZ i one koji ABC", onda mogu postojati i vrste žena, vrste Srba, vrste staraca, vrste rudara.
3. Ja bih prvo izbegao primer glupača, ne zbog neke političke korektnosti nego zato što znam da mnoga deca grabe svaki izgovor da opravdaju ruganje. Ako u udžbeniku napišeš "reč klempav znači neko ko ima velike uši", mesec dana će zezati neko jadniče, recimo da se zove Maja, "reč klempav znači da si kao Maja", osećajući da udžbenik to donekle legitimiše. Znam da se ovo ne može potpuno izbeći, i nisam za neko anđelisanje i diznifikaciju jezika kojem su deca izložena, ali u slučajevima gde se može izbeći tako lako, gde ima toliko drugih primera, nije nikakav napor ni gubitak odustati od "glupače".
4. Ako bi iz nekog razloga bilo već fiksirano da su primeri krastača, glupača i lozovača, ja bih stavio možda ovako: "vrsta žabe krastavog izgleda, glupa ženska osoba, rakija od loze (grožđa)". I eto, sve rešeno a primeri samo još jasniji od ovih kakvi su odštampani, jer u objašnjenjima i ponavljamo reči krasta, glup, loza.